Inicijativa "Otvori oči" za ranu rehabilitaciju slabovidne djece

Inicijativa "Otvori oči" za ranu rehabilitaciju slabovidne djece

Materijali inicijative "Otvori oči" koji će u škole i vrtiće, a onda i u domove mališana (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Unutar nacionalnog projekta "Želimo vježbati vid" Udruga "...i djeci s ljubavlju" provodi i inicijativu "Otvori oči" namijenjenu predškolcima, mlađim osnovnoškolcima i njihovim roditeljima, a koja će se iz Rijeke proširiti i u druge gradove u Hrvatskoj.

"Želimo vježbati vid" je projekt Udruge "...i djeci s ljubavlju" namijenjen senzibilizaciji javnosti na poteškoće s kojima se sreću djeca s oštećenjima vida i slabovidna djeca. Krajnji cilj je otvaranje centra za rehabilitaciju vida i u Rijeci, u suradnji s centrom kakav već postoji u Zagrebu. 

Inicijativa će biti javno predstavljena 9. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u rijeci u 19:30 sati te u gradskoj vijećnici Rijeke 18. rujna u podne.

Preuzevši licencirani program "Otvori oči" od IAPB Onlusa, internacionalne agencije za prevenciju sljepoće koja djeluje pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i čije je sjedište u Rimu, udruga nastoji poboljšati detekciju djece koja imaju problema s vidom u ranoj dobi te osvijestiti roditelje o potrebi rane rehabilitacije djece s oštećenjem vida i slabovidne djece. 

U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je preventivno na slabovidnost pregledano nešto manje od 7.000 četverogodišnjaka, od kojih je 20 posto poslano na daljnje preglede, pokazuju rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, odnosno ambliopije. (Hina)

Od kolega iz Italije dobili su animirani film i promotivne materijale koje su preveli na hrvatski jezik, s tim će materijalima posjećivati dječje vrtiće i osnovne škole, a onda će djeca kućama ponijeti upitnike koje će popunjavati uz pomoć roditelja.

Već postoje konkretni dogovori o tome da se inicijativa "Otvorimo oči" provodi i u Splitu i Osijeku, ali i u ostatku Hrvatske. Više o svemu govori predsjednica Udruge "...i djeci s ljubavlju" Livia Mjeda, a poslušajte i koji je detalj iz svakodnevnog života slijepih i slabovidnih izdvojio predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije Emil Mandarić kako bi naglasio potrebu što ranije rehabilitacije tih osoba: 

Livia Mjeda o inicijativi "Otvori oči", pripremila Tatjana Sandalj

Emil Mandarić o potrebi rane rehabilitacije, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari