Interkulturalni gradovi sa svih pet kontinenata u - Rijeci

Interkulturalni gradovi sa svih pet kontinenata u - Rijeci Interkulturalni gradovi sa svih pet kontinenata u - Rijeci
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Koordinatori mreže "Interkulturalni gradovi", koja djeluje u sklopu Vijeća Europe, sastali su se prvi put u Rijeci u punom interkontinentalnom sastavu. Cilj je svima učiti kako, korak po korak, graditi inkluzivan interkulturalni grad.

Na skupu sudjeluju predstavnici 20 gradova, a iako je Vijeće Europe utemeljitelj mreže, ona ima članove na svih pet kontinenata, pa su u Rijeci i predstavnici iz Meksika i Australije.

Gradovi koji sudjeluju su: Ballarat, Bergen, Botkyrka, Bucharest, Haifa, Ioannina, Lublin, Mexico City, Montreal, Neuchâtel (canton), Oslo, Paris, Patras, Reykjavik, Reggio Emilia, Rijeka, San Sebastian / Donostia, Strasbourg i Swansea.

Ovo je važna točka u razvoju mreže koja se posljednjih godina intenzivno širi, tvrdi predsjednica Odjela za antidiskriminaciju i inkluziju pri Vijeću Europe Irena Guidikova: "Prvi put su na jednom skupu predstavnici gradova sa svih pet kontinenata, i sada ćemo razviti novu strategiju. Horizontalno, kako širiti mrežu i učlanjivati nove gradove, ali i kvalitativno – kako osigurati istu razinu jačanja kapaciteta, znanja i razmjenu mogućnosti u tako mnogo gradova."

Predstavnici gradova se sastaju da bi razmijenili iskustva i znanja, predstavili primjere dobre prakse i vidjeli gdje se mogu te politike poboljšati, tumači direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota

Temom interkulturalnosti mreža se preklapa s programom "Luka različitosti" Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. 

Rijeka je jedini hrvatski grad koji je prihvatio program mreže "Interkulturalni gradovi". Dvodnevnom skupu prisustvuju i predstavnici još nekih hrvatskih gradova, pa možda uskoro u Hrvatskoj bude više članova te mreže.

Kregar Šegota upozorava da je ovaj skup organiziran u sklopu hrvatskog predsjedanja Ministarskim vijećem Vijeća Europe. Rijeka je domaćin tri takva skupa, a nakon susreta interkulturalnih gradova slijedi skup digitalnih platformi te skupo stručnjaka iz područja kulturnih politika. Poslušajte:

Interkulturalni gradovi, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari