Intervencija u prostoru "I'm not a robot": igra kamena, bilja i ideja

Intervencija u prostoru "I'm not a robot": igra kamena, bilja i ideja Intervencija u prostoru "I'm not a robot": igra kamena, bilja i ideja
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell
Darko Fritz osmislio je igru organskog i digitalnog (Foto: Nel Pavletić / Pixsell) Darko Fritz osmislio je igru organskog i digitalnog (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)
Višnić, Fritz, Šišić, Prijić Samaržija, Obersnel i Jurdana Šepić na prigodnoj svečanosti (Foto: Neven Protić / Sveučilište u Rijeci) Višnić, Fritz, Šišić, Prijić Samaržija, Obersnel i Jurdana Šepić na prigodnoj svečanosti (Foto: Neven Protić / Sveučilište u Rijeci)

Još kad puzavac naraste... (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Umjetnička instalacija "I'm not a robot" prigodno je otvorena u Susjedstvu Kampus na Trsatu u Rijeci. Među sveučilišnim zgradama, u zelenom području, podignut je suhozid, a kada se puzavac razraste bit će to zanimljivo prožimanje organskog i anorganskog.

"I'm not a robot" ili "Ja nisam robot" pita korisnika digitalno sučelje strojeva koji žele potvrditi da komuniciraju sa stvarnim ljudima. 

Susjedstvom Kampus na Trsatu svakodnevno cirkuliraju stvarni ljudi. Susjedstvo je programski pravac u okviru kojeg u programu Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture sudjeluje Sveučilište u Rijeci, pa je s njima u suradnji odabrana lokacija na kojoj je likovni umjetnik Darko Fritz osmislio umjetničku hortikulturalnu intervenciju u prostoru.

Riječ je o slovima ispisanim suhozidom na jednoj od zelenih površina uz prometnicu. Slova je izgradilo osamdesetak sudionika majstorskih radionica suhozidne gradnje održanih u suradnji Udruge "4 grada Dragodid". Oko slova radnici KD Čistoća posadili su puzavac Virginia (Ionicera pilatia).

Rad propituje pojavu razvoja umjetne inteligencije i širokog raspona socijalnih problema koji to prate, uključujući i nove pojave u kojima se digitalnim alatima reprogramira društvo na nesvjesnom nivou, stoji u objašnjenju rada. 

Komentari