Istraživanje na riječkoj Biotehnologiji: lišćem maslina protiv dijabetesa

Istraživanje na riječkoj Biotehnologiji: lišćem maslina protiv dijabetesa

Foto: Pixsell

Narodna medicina i vjerovanja što ih ona sa sobom nosi u današnje vrijeme mogu se i emprijski dokazati, a upravo to, na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci u Laboratoriju za prirodne spojeve i metabolomiku, čine dr. sc. Jasminka Giacometti i njezin tim.

Ljekovita svojstva masline i maslinova ulja odavno su poznata, a jednako ljekovit, čini se, mogao bi biti i list masline, jedan od nusproizvoda proizvodnje ulja. Je li to zaista tako, svojim radom pokušava dokazati tim znanstvenika koji vodi dr. sc. Jasminka Giacometti na riječkome sveučilišnom Odjelu za biotehnologiju. 

Stari Rimljani prepoznali su antibakterijska svojstva lista masline, od kojeg su kuhali čaj i koristili ga za tretiranje kolere, odnosno sprječavanje te, tada vrlo raširene, bolesti. Čak se i koze hranilo lišćem masline kako bi se spriječile razne bakterijske bolesti.

Bioaktivne tvari što ih maslina sadrži imaju višestruke terapijske i preventivne učinke, a prednost ovih fenolnih spojeva jest ta da, u usporedbi s konvencionalnim lijekovima, ne uzrokuju nuspojave.

Iluzorno bi bilo, kaže Giacometti, smatrati da list masline, odnosno njegovi aktivni sastojci, mogu izliječiti neurodegenerativne bolesti, ali svakako mogu pomoći u njihovoj prevenciji, te je i to jedan od predmeta istraživanja riječkog tima na čelu s dr. sc. Giacometti.

Vrlo uspješnim pokazala su se istraživanja na dijabetesu tipa 1, u kojima se dokazalo da polifenoli iz lišća masline pomažu sniziti razine glukoze u krvi te potiču lučenje inzulina. U emisiji Kaf'e Borna Šmer je ugostio dr. sc. Jasminku Giacometti, poslušajte:

Kaf'e: Jasminka Giacometti, pripremio Borna Šmer

Komentari