Ivan Devčić: ne odustajmo od boljeg društvenog statusa obitelji

Ivan Devčić: ne odustajmo od boljeg društvenog statusa obitelji

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Važnost ustanove braka i obitelji naglasio je nadbiskup riječki Ivan Devčić u Božićnoj poruci vjernicima Crkve u Riječkoj nadbiskupiji.

Dodatni poticaj da se Godina obitelji zdušno prihvati, istaknuo je nadbiskup Ivan Devčić, pruža i Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će u travnju biti održan u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana nadbiskup Devčić predvodit će misna slavlja u katedrali svetoga Vida: polnoćku 24. prosinca, božićnu misu u 11 sati, misu zahvalnicu u 18 sati na Staru godinu te novogodišnju misu 1. siječnja 2015. u 11 sati.

''Mnoge su obitelji, poput Nazaretske, u iskušenjima religiozne ili svjetonazorske naravi, u iskušenjima zbog odrastanja i osamostaljenja djece koja, poput Isusa, žele ići svojim putem; mnoge slično toj Svetoj obitelji trpe zbog siromaštva i nezaposlenosti, zbog nesolidarnosti okoline i samovolje moćnika. Sve one u Svetoj obitelji Marije i Josipa imaju zagovornicu i učiteljicu od koje mogu naučiti odakle crpsti snagu za podnošenje i prevladavanje problema, kriza i poteškoća na koje nailaze i koje ih prate na njihovu zajedničkom životnom putu.

Marija i Josip crpli su snagu iz poslušnosti volji Božjoj, iz čvrste vjere u Boga i oslanjanja na njegovu providnost. To je put koji oni i nama preporučuju i na koji nas pozivaju. Ako slijedimo Božje putove, ne možemo propasti.

A da bismo ih mogli otkriti i Božji poziv čuti, potrebno je u osobnom i zajedničkom životu čuvati prostore tišine i duhovne sabranosti. Upravo jer su duboko bili uronjeni u tišinu i molitvu, od Marije nam je sačuvano vrlo malo riječi, a od Josipa čak nijedna. Malo su govorili, ali puno slušali Boga i ljude oko sebe. Kao takvi, oni nas ne prestaju, posebno u današnjem vremenu koje je neobično bučno i rastreseno, pozivati da se okrenemo nutrini, sabranosti, istinskom duhovnom životu, dakako, ne zanemarujući svoje obiteljske dužnosti niti odustajući od nastojanja oko boljeg statusa obitelji u društvu. Uvijek vrijedi zlatno pravilo: '"Jedno činiti, drugo ne propustiti!'', stoji u nadbiskupovoj poruci koju možete u cijelosti pročitati ovdje. Ili poslušajte:  

Komentari