Ivan Zajc imao je zanimljiv hobi - znate li koji?

Ivan Zajc imao je zanimljiv hobi - znate li koji?

Ivan Zajc (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Na današnji dan 1981. godine, nakon višegodišnjih radova, otvoreno je obnovljeno Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Tako Riječani, nakon 12 godina obnove kazališta, nisu više morali gledati predstave u današnjem Hrvatskom kulturnom domu.

Istoga dana, pišu lokalpatrioti-rijeka.com, ispred kazališta je otkrivena i bista skladatelja te dirigenta Ivana Zajca, čije ime nosi riječko kazalište. Veliki umjetnik rođen je 1832. godine u Rijeci, školovao se na Konzervatoriju u Milanu, a radio je u Rijeci, Beču i Zagrebu. Napisao je oko tisuću i 200 djela, čak 19 opera, a najizvođenija je, naravno, "Nikola Šubić Zrinjski".

Zanimljive su pojedinosti iz Zajčevog privatnog života. Ustajao je vrlo rano, već oko četiri sata skladao bi za radnim stolom. U vrtu je uzgajao ruže, a kasno navečer, nakon radnog dana, opet bi skladao. U mladosti je pušio cigare, ali je od tog gušta morao odustati nakon upale pluća. U društvu je, pričali su njegovi suvremenici, bio zabavan i ugodan, a ostalo je zapisano i da je s unucima igrao trilju, odnosno mlin, kako se već ta igra gdje zvala. Imao je i neobičan hobi, pa smo vas u emisiji "Tri zmaja" pitali što je sakupljao. Odgovor je nešto što gotovo svi koristimo svakodnevno– olovke.

Komentari