Ivanjski krijesovi i kresnice čuvaju tradicijske ljubavne priče

Ivanjski krijesovi i kresnice čuvaju tradicijske ljubavne priče Ivanjski krijesovi i kresnice čuvaju tradicijske ljubavne priče
Ivanjske kresnice (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Ivanjske kresnice (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)
Ivanjske kresnice (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Ivanjske kresnice (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Ivanjski krijes (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Sutrašnja proslava blagdana gradskog i župnoga zaštitnika svetog Ivana Krstitelja, u Delnicama će večeras biti najavljena tradicionalnim paljenjem ivanjskoga krijesa, a osim toga, Delničani od zaborava čuvaju i običaj ivanjskih kresnica.

Oba ivanjska običaja u davna su vremena bila povezana s dijelom folklornoga nasljeđa, vezanog uz ženidbenu tradiciju. Naime, mladi bi parovi zajedničkim preskakanjem manjih ivanjskih krijesova u predblagdanskoj noći javno iskazivali svoju dotad prikrivenu ljubav. 

Ta bi se tradicijska ljubavna priča na sam blagdan Ivanja nastavljala kroz običaj ivanjskih kresnica, kojima bi djevojke posredno davale do znanja da su zaljubljene i spremne za udaju. Odjevene u bijele haljine, one bi u polju isplele cvjetni vijenac od ivančica te potom odlazile do neke starije kuće, čije je krovište prekriveno redovima drvenoga krovnoga pokrova, tzv. šindre. 

Vijenci bi se potom bacali na krov, i prema tome na kojem bi se redu krovišta cvjetni aranžman zaustavio, predviđalo se koliko je godina djevojci koja ga je isplela preostalo do udaje. Opširnije o tim starim običajima u prilogu Nenada Lučića:

Komentari