"Ivica i Marica" - plesno-glazbeni poklon za mlade i odrasle

"Ivica i Marica" - plesno-glazbeni poklon za mlade i odrasle "Ivica i Marica" - plesno-glazbeni poklon za mlade i odrasle
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Baletna fantazija za sve generacije "Ivica i Marica", prema bajci braće Grimm i koreografiji Gine Patterson, premijerno je sinoć uprizorena na velikoj sceni riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Predstva je najavljena kao bajkovita i očaravajuća, zagonetna i intrigantna. I, da, upravo je takva. Treba dodati - koreografski osmišljena znalački, glazbeno-plesno proživljena, slikovno zadivljujuća i kostimografski maštovita u svojoj jednostavnosti. Svaki isplesani pokret bio je spojen s određenim taktom začudne Mozartove glazbe, koja uvijek dira i one najtanje žice naše unutrašnjosti i s pričom u svojim osnovnim postavkama.

Živa scena s nekoliko isprepletenih nivoa, u neprekidnom pokretu pretapanja stvarnosti i vilinske eteričnosti, jave i sna, tamne stvarnosti i obojenih snova, ljubavi, preispitivanja, nade i iskušenja. Izvrsno istreniran i uigran baletni ansambl, sjajni u plesnom i glumačkom izrazu solisti Maria del Mar Hernandez kao Marica, Michele Pastorini kao Ivica, Ksenija Duran Krutova kao Majka i Vještica i Ali Tabbouch kao Otac.

Cjelokupnom dojmu slikovnosti i ljepote doprinijele su animacije i videoprojekcije, ali osnovnu nit koja se iščitava iz uprizorenja ove predstave, a to je borba za preživljavanje i odrastanje, mogu naslutiti samo odrasli. Ne i djeca, a bilo je u gledalištu puno glavica koje su očekivale kućicu od kolača, prštave dječje boje kostima i veselu, kraću plesnu igru njima poznatih Ivice i Marice.

No predstava je umjetničko djelo koje ne treba nikako propustiti, ona je prekrasan poklon za generacije od srednjoškolaca na dalje.

Komentari