"Iz bakine škrinjice": gastro bogatstvo Gorskog kotara u kuharici

"Iz bakine škrinjice": gastro bogatstvo Gorskog kotara u kuharici "Iz bakine škrinjice": gastro bogatstvo Gorskog kotara u kuharici
Detalj buduće naslovnice (Foto: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara) Detalj buduće naslovnice (Foto: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara)
Domaći goranski doručak na travi (Foto: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara) Domaći goranski doručak na travi (Foto: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara)

Detalj buduće naslovnice (Foto: Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara)

Koliko gastronomsko bogatstvo nudi Gorski kotar? Na to pitanje bi znatiželjni mogli dobiti odgovor početkom srpnja, nakon promocije kuharice naslova "Iz bakine škrinjice". Pripremu kuharice privodi kraju predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara Blažica Sveticki.

Priča o domaćim jelima je, kaže autorica, po poglavljima koncipirana sezonski, od uskrsnih i drugih proljetnih specijaliteta, preko ljetnih delicija te plodova jeseni, do zimskog jelovnika i onoga što se na goranskom stolu u starini znalo naći oko Božića.

Kako knjiga ne bi bila tek suhoparno nabrajanje recepata, tako je svako poglavlje obogaćeno razgovorima i sjećanjima o nekadašnjem načinu slavljenja blagdana i drugim tradicijskim te uz gastronomiju vezanih običaja.

Bilo je planirano da knjiga bude tiskana još lani, no tada je odlučeno kuharicu upotpuniti pa su u njoj mjesto našli dijelovi gastronomske tradicije koji se njeguju u raznim udrugama, poput načina pripreme lovačkog gulaša i roštilja.

Odluka da se u sadržaj ugrade i rezultati rada sa školskom djecom rezultirala je raznovrsnim receptima pripreme kruha, a iz dva desetljeća dugog nasljeđa manifestacije Plodovi gorja Gorskog kotara preuzeta je priča o načinu pripreme slastica od šumskog i drugih vrsta bobičastog voća.

Kada se sve zbroji, kuharicom "Iz bakine škrinjice" bit će, na gotovo 280 stranica, objedinjeno više od 170 goranskih recepata. Poslušajte više:

Priprema se opsežna goranska kuharica, pripremio Nenad Lučić

Komentari