Iz fundusa riječkog MMSU: Slike i prilike ili otkup i donacije

Iz fundusa riječkog MMSU: Slike i prilike ili otkup i donacije

Foto: Goran Fruk, Crno prozirno / MMSU FB

Nastavlja se ciklus kojim se, izložbama manjeg formata, tematizira fundus Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Zbirka slikarstva MMSU-a predstavlja se izložbom "Slike i prilike" što će biti otvorena u Malom salonu u Rijeci u utorak u 20 sati.

"Slike i prilike" su zapravo najnovije akvizicije zbirke slikarstva koje govore o trendu u skupljanju građe. Naime, posljednjih godina znatno više radova u MMSU dolazi donacijama nego otkupom, a među deset radova predstavljenih ovom izložbom otkupljena su tek dva.

Izloženi su radovi Eugena Fellera, Đanina Božića, Mitra Matića, Sebastijana Dračića, Gorana Fruka, Rudolfa Sablića i Tine Gverović.

Za zbirku slikarstva godišnje mogu otkupiti tek jedan rad, tumači kustosica izložbe Vilma Bartolić i dodaje da je tako teško održavati relevantnu zbirku suvremene umjetnosti.

Naime, donirani radovi, iako su u zbirku stigli posljednjih godina, nastajali su 70-ih, 80-ih... godina. Riječ je redom o vrijednim djelima, ponekad i vrijednim dopunama kolekcije pojedinih autora unutar zbirke slikarstva riječkog MMSU-a, ali bi ipak zbirku bilo lakše dopunjavati ciljanim otkupom.

Naravno da se muzej i kod donacija vodi umjetničkim kriterijima, ali ponekad je razlog odbijanja poklona naizgled banalan - muzej nema prostora u koji može pohraniti velike radove. 

Više o izložbi koja u Malom salonu u Rijeci traje do 13. kolovoza govori kustosica Bartolić, poslušajte:

Slike i prilike slikarske zbirke riječkog MMSU-a, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari