Izletnički program: Claustra+ kod Prezida ima energetski dodatak

Izletnički program: Claustra+ kod Prezida ima energetski dodatak

Detalj claustre kod Prezida (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Projektom Claustra+ nastoje se turistički valorizirati ostaci kasnoantičkog obrambenog sustava na području Hrvatske i Slovenije, a pogranično naselje Prezid u Gorskom kotaru je proteklih dana bilo mjesto realizacije izletničkog programa zanimljivog naziva: Energetskom stazom do Claustre.

Ostaci kasnoantičkog obrambenog zida su u okolici Prezida vidljivi tek djelomično, ali kako se on na području tog naselja proteže u dužini od gotovo tri kilometra i kako su uz njega nedavno obavljena dodatna arheološka istraživanja, priča o goranskom dijelu claustre i turistički postaje sve zanimljivija.

Voditeljica netom održanog izletničkog programa Mirela Srkoč Šenkinc ističe kako je uz trasu obrambenog zida od priobalja do Gorskog kotara dosad osmišljeno šest pješačko-biciklističkih ruta.

Dodatna zanimljivost rute na području Prezida vezana je uz činjenicu da ona prolazi trasom tzv. energetske staze. koju je sadržajno, prije petnaestak godina, osmislila mjesna udruga za zdrav život Trbuhovica. Stazom je povezano 18 izletnički zanimljivih točaka, od čega šest čine tzv. energetske i nalaze se na lokacijama nekoliko sakralnih objekata i izvora vodotoka.

Obilazak claustre energetskom stazom dobar je temelj za nadogradnju izletničkog programa povijesnim i prirodnim atrakcijama.

Postojeća priča se na području Čabra može upotpuniti zanimljivim obilježjima prošlosti iz razdoblja Zrinskih i Frankopana, ali i prezentacijom niza prirodnih posebnosti tog dijela Gorskog kotara, ističe Mirela Srkoč Šenkinc. Poslušajte više:

Claustra+ kod Prezida ima energetski dodatak, pripremio Nenad Lučić

Komentari