Izložba "Dock Culture" za očuvanje doka u Cresu - u Zagrebu

Izložba "Dock Culture" za očuvanje doka u Cresu - u Zagrebu

Foto: Roberto Bolmarčić / Dok Culture Facebook

Izložbom "Dock Culture", koja se otvara 12. srpnja u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavit će se istoimeni projekt arhitektice Bojane Vuksanović kojemu je cilj očuvati plutajući Dok 9 (originalno Dok F) u Cresu, jedini u svijetu takav objekt preostao iz vremena Austro-Ugarske.

Projektom "Dok Culture" želi se preduhitriti odlazak tog doka u rezalište, u trenutku kada prestane biti u funkciji mjesta za prihvat brodova u okviru Brodogradilišta Cres, te ga reanimirati kao predmet hrvatske industrijske i kulturne baštine, nove kulturne platforme.

Ideja je da se dok prenamijeni u ljetnu pozornicu za multimedijske umjetničke intervencije, izložbeni prostor za makete brodova i fotografije iz pomorske povijesti, knjižnicu i arhiv, prostor za umjetničke ateljee i rezidencije, predavanja, koncerte, kazališne predstave, kino, ali i da služi kao vez za dvjestotinjak manjih brodica.

Creski dok izgrađen je 1913. za potrebe Austro-Ugarske mornarice, otkad su ga koristile vojske Austro-Ugarske, Italije, Jugoslavije i Hrvatske, a i nakon 104 godine još je u funkciji. Tijekom tog razdoblja više puta je mijenjao lokacije, od Pule gdje je izgrađen, preko Tivta, do Cresa gdje se nalazi od 1983. godine.

"Takav objekt, koji je i sam po sebi svojevrstan muzej brodogradnje, predstavljao bi novi sloj grada, artefakt koji govori autentičnu priču jedne kulturne povijesti i pritom stvara nove vrijednosti", ističe se u najavi izložbe, na čijem će se otvorenju održati i kratak razgovor s autoricom.

"Sve te različite funkcije i sadržaji mogli bi u budućnosti koegzistirati uz 'glavnu ulicu', palubu doka, do dolaska na krajnju točku, s koje se pruža pogled na more. Zidovi gornje palube doka dugački sto metara s jedne i druge strane postali bi šetnice s pogledima u unutarnju 'ulicu' doka i na cijeli grad", dodaje se.

Autorica izložbe i inicijatorica projekta Bojana Vuksanović studirala je od 1993. do 1996. arhitekturu u Londonu, diplomirala je u Edinburgu, a poslijediplomski studij završila u Barceloni. Od ove je godine članica Royal Institute of British Architects u Londonu. Radila je za niz arhitektonskih studija, od Berlina i Edinburgha do Barcelone i Londona, a nakon niza godina provedenih u inozemstvu, preselila se na Cres gdje se bavi arhitekturom i dizajnom kao freelancer.

Njezina rješenja i prijedlozi za transformaciju creskog doka tijekom prošle godine predstavljeni su u Pomorskom povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli, u Lamparni LAE Undeground City XXI Labin i na Danima arhitekture Istre 2016. godine. Zagrebačka izložba može se razgledati do 22. srpnja.

Komentari