Izložba fotografija "Tu sam" na najsunčanijoj riječkoj galeriji

Izložba fotografija "Tu sam" na najsunčanijoj riječkoj galeriji Izložba fotografija "Tu sam" na najsunčanijoj riječkoj galeriji
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Milica Czerny Urban uz Luciju (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Milica Czerny Urban uz Luciju (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Czerny Urban i Karolina Hauptfeld uz šeficu Hanu (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Czerny Urban i Karolina Hauptfeld uz šeficu Hanu (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)

"Tu sam" na najsunčanijoj galeriji (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)

Prva izložba Milice Czerny Urban pod nazivom "Tu sam", nastala u suradnji s Udrugom za Down sindrom Rijeka 21 u sklopu projekta "Vidimo se", postavljena je na riječkom Korzu do 17. ožujka. Sve to uoči Međunarodnog dana osoba s Down sindromom.

Izložbom počinje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, 21. ožujka, a možete je razgledati do 17. ožujka. Fotografije prikazuju djecu, čak njih 22, u dobi od 9 mjeseci do 27 godina, u stvarnim i mogućim životnim situacijama, hobijima i zanimanjima.

Svakodnevno smo dužni brinuti se o osobama s Down sindromom, ali i osigurati im svijet u kojem će moći bolje raditi, osjećati se korisno i doprinositi, poruka je autorice izložbe.

Milica Czerny Urban ističe: "Kad je moja prijateljica Petra dobila djevojčicu s Down sindromom rekla sam joj da bih rado pomogla Udruzi, na bilo koji način. Znajući iz ranijeg iskustva, organiziranjem glazboterapijskih kampova s Nigelom Osbornom, da svaka od teškoća u razvoju nosi niz specifičnosti, pa time i potrebu da se stalno radi na unapređenju kvalitete života, ali i činjenici da osim potreba te osobe imaju i mogućnosti."

Tako je nekako, upoznavanjem i s drugim članovima Udruge, rođena ideja o postavljanju izložbe fotografija "Tu sam".

Karolina Hauptfeld, mama trogodišnje djevojčice Hane s Down sindromom i članica Udruge za sindrom Rijeka Down 21, ističe da je riječ o projektu čiji je cilj senzibilizacija javnosti i inkluzija osoba s Down sindromom u svakodnevni život , a prije svega obrazovanje i školovanje.

Dobar primjer je riječko HNK Ivana pl. Zajca u kojem tri osobe rade kao biljeteri. Jedna djevojka je volonterka u Centru za rehabilitaciju Slava Raškaj u Rijeci, a jedan mladić u trgovini u Delnicama, što je poticaj i drugima da u svoj rad uključuje takve osobe, koje su inače iznimno vesele, tople i pune ljubavi. Poslušajte: 

Komentari