Izložba i fotomonografija Karla Kasera: "Slikopisi Jadranske obale"

Izložba i fotomonografija Karla Kasera: "Slikopisi Jadranske obale" Izložba i fotomonografija Karla Kasera: "Slikopisi Jadranske obale"
Foto: Davor Bavoljak / HMT Opatija Foto: Davor Bavoljak / HMT Opatija

Foto: Davor Bavoljak / HMT Opatija

"Slikopisi Jadranske obale fotografa Karla Kasera" naziv je izložbe što su je zajednički orgnaizirali Hrvatski muzej turizma iz Opatije i Muzej grada Zagreba. Uz njeno otvorenje predstavljena je i fotomonografija "Slikopisi Jadranske obale".

"Slikopisi Jadranske obale" bila je izložba što ju je autorica Mirjana Kos u Hrvatskom muzeju Turizma u Opatiji postavila još 2015. godine. Na jednom mjestu bile su predstavljene litografije panorama jadranske obale tršćanskog akvarelista Giuseppea Riegera, fotografije bečkog fotografa Karla Kasera te suvremene vizure iste obale zabilježene kontinuiranim videozapisima s udaljenosti od 200 m, autora Vlatka Ignatoskog.

Karl Kaser, fotograf-umjetnik i putnik, snimao je marine i vedute, isječke pejzaža, detalje arhitekture, atmosferske trenutke, žanrske prizore. Minuciozno je kadrirao i građevine i brodove i ljude. Tko zna koliko je gostiju stiglo na Jadransku obalu nakon što su gledali te fotografije tijekom nekih od predavanja što ih je održavao u Beču?

Kaserove fotografije tada su premijerno prikazane u Hrvatskoj. Kako su zabilježile, ne samo dokumentaristički, nego i umjetnički, prizore s autorova putovanja istočnojadranskom obalom na kraju 19. i početku 20. stoljeća, tako interes za njihovim ponovnim prikazivanjem pokazuju razna mjesta i galerije. 

Zahvaljujući sporazumu o suradnji gradova Opatije i Zagreba, Kaserove fotografije postavljene su u Muzeju grada Zagreba sve do 2. rujna. Na otvaranju izložbe predstavljena je i fotomonografija "Slikopisi Jadranske obale", ne četiri jezika: hrvatskom, njemačkom, engleskom i talijanskom koja je dostupna u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji.

Više o izložbi i monografiji govori autorica Mirjana Kos, poslušajte: 

Kaserove snimke nemaju samo dokumentarni karakter, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari