Izložba "Igra, transferi i transformacije": radovi dviju autorica iz BiH

Izložba "Igra, transferi i transformacije": radovi dviju autorica iz BiH

Dragana Nuić - Vučković i Vesna Vuga Sušac u našem studiju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Nova izložba u riječkoj Galeriji Bruketa 2 nosi naziv "Igra, transferi i transformacije", a dvije autorice dolaze iz Bosne i Hercegovine - Dragana Nuić - Vučković s djelima iz ciklusa "Igra sa slavnim slikarima" i Vesna Vuga Sušac s ciklusom "Transferi i transformacije".

"Dragana Nuić-Vučković u ciklusu Igra sa slavnim slikarima prikazuje likovni  isječak i zabilježbu iz svoje doktorske disertacije. Koristeći se računalnim programom Photoshopom, Dragana se igra likovnim djelima svjetski poznatih likovnih umjetnika na način elektronskog rekomponiranja i redefiniranja postojećih slikarskih kompozicija u nove vizualne produkte. Elektronske slike printaju se na ljepenke. Time, osim likovne naracije, autorica stvara sintezu tradicionalnih i suvremenih vizualnih medija koji se odnose na materijale, sredstva i pomagala za rad."

"Vesna Vuga Sušac predstavlja se ciklusom Transferi i transformacije. Naočigled plitki drveni okviri premazani su sivom bojom. Sastoje se od većih i manjih geometrijskih kazeta, u oblicima pravokutnika i kvadrata, različito poredanih u raznim uradcima, ali uvijek u pravilnoj mreži vertikalnih i horizontalnih linija. Drveni okviri imaju zatvorenu poleđinu i pojedine kazete su obojane osnovnim bojama - žutom, crvenom i plavom. Slikanjem likovnih ostvaraja na aluminijskim folijama, stvaraju se patinasti efekti u raznim bojama (zelenoj, žutoj, plavoj, crvenoj, smeđoj). U pojedinim kadrovima Vesna 'crta' žicom, koju također prikazuje u pojavnostima raznih boja, simbolički je protežući duž omeđenih subprostora. Također, likovno intervenira u rezanju obruba pojedinih metalnih elemenata koje komponira u kazete drvenih okvira, samostalno ili u sintezi sa žicama."

Tako o radovima dviju umjetnica u predgovoru kataloga piše dr. Anita Rončević, a kako je s autoricama razgovarala Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audiozapisu:

Igra, transferi i transformacije, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari