[IZLOŽBA] Kad putovanja postanu sjećanja: Maja Gjajić u Galeriji Kortil

[IZLOŽBA] Kad putovanja postanu sjećanja: Maja Gjajić u Galeriji Kortil

Foto: Galerija Kortil

"Oblici vremena i kronotopije" naziv je izložbe koju potpisuju dvije mlade imenjakinje: akademska umjetnica Maja Gjajić i povjesničarka umjetnosti Maja Flajsig. Od večeras će biti postavljena u Galeriji Kortil kao četvrto izdanje umjetničke platforme A4.

Platforma A4 već četiri godine spaja studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti u četiri hrvatska grada – Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu. Putem natječaja odabire se tandem sastavljen od mladog umjetnika i povjesničara umjetnosti, čija izložba onda putuje u najveće hrvatske gradove.

Otvorenje u Galeriji Kortil je večeras u 19 sati. Izložba "Oblici vremena i kronotopije" u Rijeci ostaje do 13. ožujka, a ulaz u galeriju je slobodan. Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. U sklopu izložbe najavljene su i subotnje radionice za djecu, o čemu više možete saznati na mrežnim i Facebook stranicama Galerije Kortil.

Ove godine pobjednice su dvije Maje - akademska umjetnica Maja Gjajić uz kuriranje povjesničarke umjetnosti Maje Flajsig. "Maja i ja smo se upoznale još 2019. godine, dok sam kao studentica radila u Galeriji CEKAO Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu", kaže Maja Flajsig. "Odmah me zaintrigirao njezin način rada, cijanotipije i grafike kojima se bavila, a spojila nas je i zajednička strast za putovanjima, koja su tema ove Majine izložbe", tumači kuratorica.

Maja Gjajić diplomirala je lanjskog srpnja na Akademiji likovnih umjetnosti u Osijeku radom "Arhiva sjećanja" koji je temelj onoga što je izložila u Galeriji Kortil pod drugačijim imenom. "Na putovanjima sam arhivirala različita iskustva, momente, susrete, a izložba ima interdisciplinarni karakter, gdje sam spajala različite medije i tehnike, kao i implementirala moment putovanja u umjetnički rad", tumači Gjajić. 

Zbog pandemije koja je zaustavila putovanja, izložba je, osim osobnog značenja, zadobila i dimenziju arhiva putovanja u kakvima smo nekada mogli uživati, a ta je zaustavljenost omela i nastavak Majina umjetničkog rada.

"Prvotna intencija bila je oblikovati četiri umjetničke knjige, što je trenutna nemogućnost putovanja privremeno zaustavila. Brojni umjetnici su ovu situaciju iskoristili i za njeno problematiziranje, ali i za pronalaženje novih načina izražavanja i aktivnosti u vremenu u kojem smo se našli", kaže umjetnica, uz nadu da će uskoro ipak biti moguće "uhvatiti" neke dalje destinacije i time nastaviti ovaj rad onako kako je bio zamišljen.

"Putovati znači vratiti se, zaključio je nekoć Gabriel Garcia Márques posljednjim stihovima svoje poetične meditacije o putovanju", podsjeća nas Maja Flajsig u predgovoru katalogu izložbe. "Tek po povratku s putovanja doista uviđamo na koji su se način naši sustavi razmišljanja izmijenili i na koji je način naš perceptivni aparat postao izoštreniji", nastavlja Flajsig, a njene nas riječi navode na razmišljanje o tome kako i ovo pandemijsko zaustavljanje svijeta može, paradoksalno, postati kao neko kontraputovanje nakon kojega više nećemo biti isti.

Pa ćemo, baš kao (kontra)putnici, "osjećajući promjenu koja nadolazi, pokušavajući sačuvati trenutke koji su ponekad od formativnog značenje, otjeloviti svoje uspomene" - da parafraziramo rečenicu iz predgovora. Poslušajte razgovor s autoricama izložbe i voditeljicom Galerije Kortil Jolandom Todorović:

Kad putovanja postanu sjećanja: Maja Gjajić u Galeriji Kortil, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari