Izložba: kapital i umjetnost kako ih promišlja Marijan Molnar

Izložba: kapital i umjetnost kako ih promišlja Marijan Molnar

"Das Kapital / Die Kunst", isječak iz videa, 2016. (Foto: MMSU Rijeka)

"Das Kapital / Die Kunst" je izložba kojom u Novu ulazi Mali salon. Marijan Molnar izlaže dokumentaciju i instalacije vezane uz performanse na temu odnosa umjetnosti i kapitala, a jedan performans izvest će i na otvaranju izložbe.

"Das Kapital / Die Kunst" je naziv izložbe koja će u Malom salonu u Rijeci biti postavljena od 28. prosinca do 15. siječnja. Uz otvorenje, 28. prosinca u 19 sati, autor Marijan Molnar izvest će performans "Ljubljeni Marx".

Izložba se sastoji od tri dijela: videodokumentacije performansa "Marx - Bakunjin" iz 1980., ambijentalne instalacije koja je kontekst dvadesetminutnog performansa "Das Kapital / Die Kunst" te performansa "Ljubljeni Marx" čija je prva izvedba u osječkom Kazamatu 2016. fotografski je dokumentirana.

Naziv, koji objedinjuje tri dijela te tretira kapital i umjetnosti kao dihotomijski par pojmova, simbolično ističe uporabu njemačkog jezika kao temeljnog jezika teorije suvremene umjetnosti Josepha Beuysa i jezika političke ekonomije modernizma.

"U videoradu 'Marx - Bakunjin' Molnarov torzo i lice prikazani su sučelice kameri – on izvodi gestu pisanja na licu, čelu, crnom i crvenom bojom inherentnog simbolizma. Rad je nastao", piše Silva Kalčić: "u kontekstu tadašnjeg povijesnog trenutka (anarhističke ideje kod terorističkih grupa na zapadu, nastalih poslije sloma 1968.) i lokalnog socijalističko-birokratskog sistema koji već pokazuje znakove zamora i birokratskog okoštavanja."

"Ova situacija dovodila je, uz ostalo, u žarište interesa pitanje individualnih sloboda. Mogućnost se pojavila na poluotvorenim vratima našeg društva koje je bilo na raskrsnici… U početku, ideja je čista i nevina, s vremenom ona se uprlja i gubi svoju snagu."

Komentari