Izložba o povijesti kupališne mode

Izložba o povijesti kupališne mode Izložba o povijesti kupališne mode
Foto: HMT Opatija Foto: HMT Opatija
Foto: HMT Opatija Foto: HMT Opatija

Foto: HMT Opatija

Izložba ''Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880.-1970.)'' otvorena je sinoć u vili Angiolini u Opatiji.

Na izložbi što ju je organizirao Hrvatski muzej turizma bit će prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu. Njegovi počeci vezani su uz kraje 19. stoljeća i pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem u koje je dolazilo visoko društvo Austro-Ugarske Monarhije. Tijekom vremena, kupališni je turizam evoluirao u masovnu pojavu u kojoj svi sudjelujemo. 

Razvojem kupališnog turizma počela je i povijest 'službene' odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno – kupaćeg kostima. Iako kratke povijesti, evolucija tog odjevnog predmeta, koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala i postepenog razodijevanja tijela odražava sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom burnog 20. stoljeća. Na izložbi će biti prikazane brojne fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na našim plažama. 

Najzanimljiviji će sigurno biti originalni kupaći kostimi: od  ženskog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do 'skandaloznog' bikinija koji je javnosti predstavljen 1947. godine i kojem je trebalo gotovo dva desetljeća da konačno bude prihvaćen u građanskim krugovima te postane najpopularniji ženski kupaći kostim. Autorica izložbe je Nataša Babić, a autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez.

S ravnateljicom Hrvatskog muzeja turizma Katarinom Mažuran Jurešić uoči otvorenja izložbe razgovarala je Jelena Butković:

Što se nosilo na plažama od 1880. godine, pripremila Jelena Butković

Komentari