Izložba: ''Ovo je Rijeka'' Dejana Miloradova

Izložba: ''Ovo je Rijeka'' Dejana Miloradova

Foto: Dejan Miloradov

''Ovo je Rijeka'' naziv je izložbe fotografija otvorene danas u Galeriji Principij. Fotoklub Rijeka predstavio je Dejana Miloradova, dobitnika Grand prix nagrade na međunarodnoj izložbi fotografija ''Treći element''.

Dejan Miloradov, rodom iz Makedonije, živi i radi u Novom Sadu, boravio je u Rezidencijalnom programu Kamov u svibnju 2013. godine. Do tada nepoznat mu grad, trebao je interpretirati fotografskom slikom. U čemu se razlikuje naš doživljaj Rijeke od toga kako ga je Miloradov doživio kroz fotografski objektiv, a u čemu su ti doživljaji slični možete provjeriti na izložbi ili zavirite ovdje.  

Gospodin Miloradov temi svog boravka u Rijeci sasvim studiozno i planski pristupa. Dakle, promatra i snima ljude, more, djecu, kišu, portretira slučajne prolaznike, ljude u radu ili u pauzama na radnom mjestu, žene u prolazu, zavirio je u crkve… Na njegovim fotografijama gledamo znana lica koja mi možda ne bismo nikada snimili jer su tu  - naša, svakodnevna, uobičajena pa bismo ih, po toj crti dnevne uobičajenosti, vjerojatno i zaobišli. Ona  su Miloradovu nova, svježa i neposredna i, štoviše,  on ih izdvaja iz mnoštva da budu dio njegove priče o Rijeci. To je dobro jer nas takav pogled oslobađa popudbine stereotipa. Tako o Miloradovu i njegovom doživljaju Rijeke piše Borislav Božić.

Na otvorenju su govorili predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, konzulica Republike Srbije u Rijeci Mirjana Milenković te sam autor Miloradov.

 

 

Komentari