Izložba: Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona

Izložba: Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona Izložba: Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka
Izložba u nastajanju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka) Izložba u nastajanju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)
S konferencije za novinare (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka) S konferencije za novinare (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)
Mataija i Radić Štivić u studiju HRT - Radio Rijeke (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka) Mataija i Radić Štivić u studiju HRT - Radio Rijeke (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

S jedne od ranijih izložbi (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u petak 6. prosinca, otvara se druga izložba iz programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture koja donosi priču o čovjeku koji je ljubavlju prema violini nadišao sve političke granice svoga vremena.

Unatoč blagodatima moderne tehnologije, umijeće gradnje violina Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija nije dostignuto, ali najbolji svjetski violinisti i dalje preferiraju svirati na njihovim instrumentima. U prvoj polovici dvadesetog stoljeća u Rijeci je živio i stvarao čovjek koji se više no itko približio misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina - dr. Franjo Kresnik.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 6. prosinca bit će otvorena velika multimedijalna izložba "Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona" kojom će biti obilježena 150. godišnjicu Kresnikovog rođenja, a dio je programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture 2020.

Središnji dio izložbe predstavit će osam instrumenata velike vrijednosti koji će u Rijeku stići iz Cremone. Oni su dio mreže "Prijatelji Stradivarija" koja okuplja ljude koji posjeduju, proučavaju, koriste ili skrbe o instrumentima izrađenim na tradicionalan kremonski način. 

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i violinu visoke akustične kvalitete koju je Kresnik 1910. godine izradio prema Guarneriju te njegovu najstariju violinu koja je pohranjena u muzju, a koja datira iz 1903./05.

Poslušajte kako o izložbi govore viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija i ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić:

Franjo Kresnik - arhetipski protagonist programske cjeline Doba moći, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari