Izložbeni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove

Izložbeni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Izložbeni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina otvorio je danas stalni izložbeni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli. Riječ je o edukativnom postavu o creskim bjeloglavim supovima, strogo zaštićenoj vrsti.

U prostoru obnovljene zgrade Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, župan Zlatko Komadina otvorio je stalni edukativni postav o creskim bjeloglavim supovima. Radi se o projektu vrijednom gotovo 4 milijuna kuna.

Kako je rekao župan, to je istovremeno i dužnost i dug. Dug prema starijim generacijama i dužnost prema budućim generacijama. Ovo je iskorak u očuvanju prirodne i tradicijske baštine i najbolji zalog turizmu. 

Bjeloglavi supovi, koje u lokalnom govoru Cresa nazivaju „orli“, strogo su zaštićena vrsta, koja se u Republici Hrvatskoj uspjela održati jedino na kvarnerskim otocima te najvećim dijelom upravo na otoku Cresu.

Supovi se hrane uginulim životinjama, obavljajući pritom važnu zadaću „čistača“ i „sanitarne službe“ čime sprječavanju širenje bolesti i zaraza. Lokalno stanovništvo od davnine dobro razumije njihovu važnu ulogu u prirodi pa ih nastoji zaštititi, a što se pokazalo i u dosadašnjoj podršci koju stanovnici Belog i otoka Cresa pružaju zaštiti supova i prirode.

Osim o životu "creskih orli", stalni postav nastoji prikazati povezanost ovih karizmatičnih ptica i ostalih zanimljivih dijelova prirodne baštine kvarnerskih otoka, otoka Cresa, creske Tramuntane i drevnog gradića Belog kao i etnografsku baštinu kraja.

Također, prikazuje i zanimljive spletove biljnih i životinjskih organizama, međusobno povezanih hranidbenim lancima i mrežama te iznimnu biljnu biološku raznolikost otoka Cresa.

Projekt realizacije Centra za posjetitelje Beli na čijem su otvorenju bili Roko i Travanj, bjeloglavi supovi koji trenutno borave u oporavilištu, sufinanciran je sredstvima Primorsko-goranske županije, Javne ustanove Priroda, Grada Cresa i Ministarstva turizma Republike Hrvatske. 

Uz mještane i turiste, ravnateljici Javne ustanove "Priroda" Sonji Šišić, na otvorenju Centra pridružili su se i zamjenici župana Marina Medarić i Marko Boras Mandić, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako te Đanino Sučić, podpredsjednik Županijske skupštine.


Komentari