''Izvanredno stanje'' u riječkom MMSU

''Izvanredno stanje'' u riječkom MMSU ''Izvanredno stanje'' u riječkom MMSU
Plakat MMSU Rijeka Plakat MMSU Rijeka

Foto: MMSU Rijeka

''Media-scape'', nakon deset zagrebačkih i četiri novigradske godine, prvi put predstavlja se u Rijeci. U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba ''Izvanredno stanje''. Predstavljeno je deset autora iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Izložba će ostati otvorena do 13. siječnja, a uz organizirano vođenje možete ih pogledati 18. prosinca i 13. siječnja.

Media-Scape dvadesetgodišnjim kontinuitetom predstavljanja zanimljivih autorskih osobnosti s područja suvremene vizualne produkcije gradi mostove između pionirskog doba medijske umjetnosti i najnovijih trendova. Podržavajući sadržaj kao temelj izbora, osnivači, kustosi i voditelji, Heiko Daxl (preminuo 2012. godine) i Ingeborg Fülepp koja sada nastavlja njihov zajednički rad, zastupali su inozemne i hrvatske, afirmirane i neafirmirane umjetnike svih generacija.

''Media-Scape 2014'' nastavlja dosadašnju praksu neopredijeljenosti spram afirmacije određenog ogranka ili smjera razvitka medijske umjetnosti. Zadržava odmak prema zanosu i velikim pričama o tehnološkoj nadmoći, istodobno promatrajući mijene koje se tijekom posljednja četiri desetljeća događaju u neprestanoj izmjeni stvarnog i mogućeg. Media-Scape zanima utjecaj tradicije na projekciju za budućnost, dinamika raskoraka i podudaranja između željenog i ostvarenog. Stvarnost se danas vrednuje kroz optiku raznovrsnosti i novotarija, željenog napretka i raznolikosti, koje se sporadično i dogode.

Bijenalnim predstavljanjem ciljaju na okupljanje nezabilježenih kao i onih slučajeva na kojima su postojeće norme neprimjenjive i pravila nedokaziva. Kao metafora, izvanredno stanje cilja na žanrovsko (ne)usmjerenje bijenala, a predviđa devet autora, biranih po kriteriju zanimljivosti sadržaja i jezika.

''Izvanredno stanje'' instalacijama, fotografijama, svjetlo-zvučnim objektima i ostalim formama otkriva publici zanimljivost suvremenih djela desetero autora. Osvrću se na teme preživljavanja na najnapučenijem ljudskom staništu, stoga i mjestu najbržih promjena, idealnog za testiranje primjenjivosti tekovina informacijskog doba. Izložba će pokazati nekolicinu radova kojima umjetnici propituju kvalitetu i ostvarivosti promjena.

Komentari