Izvedba Verdijeva "Requiema" sa 140 izvođača na sceni HNK Zajca

Izvedba Verdijeva "Requiema" sa 140 izvođača na sceni HNK Zajca Izvedba Verdijeva "Requiema" sa 140 izvođača na sceni HNK Zajca
Ivana Srblja, Slavko Sekulić, Kristina Kolar i Aljaž Farasin (Foto: HNK Zajc) Ivana Srblja, Slavko Sekulić, Kristina Kolar i Aljaž Farasin (Foto: HNK Zajc)

Dirigent Yordan Kamdzhalov (Foto: HNK Zajc)

Monumentalni "Requiem" Giuseppea Verdija na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u utorak 30. studenoga. U izvedbi, uz orkestar i zbor riječke Opere pod ravnanjem novog šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova, sudjeluje i Zbor Hrvatske radiotelevizije, jedan od najboljih hrvatskih vokalnih ansambala.

Verdijev Requiem jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih djela te vrste, a napisan je 1874. godine u počast velikome talijanskom književniku Alessandru Manzoniju. Praizvedba je bila na godišnjicu Manzonijeve smrti 22. svibnja 1874. godine u milanskoj crkvi San Marco. Uslijedile su četiri uspješne reprize u milanskoj Scali, a za nekoliko tjedana skladba je šest puta uzastopce izvedena i u Parizu. Od tada je Verdijev Requiem nezaobilazno repertoarno djelo, a Verdi je i sam više puta dirigirao izvedbama ovog svojeg remek-djela u Londonu, Beču i Kölnu. Njegova je Messa da requiem potresno remek-djelo koje nadilazi i vrijeme i vjeru i naciju. (TPČ)

Ovaj zajednički nastup označava i početak suradnje koja će se nastaviti u 2020. godini, kada će Zbor HRT-a nastupati na koncertima u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Solisti su Kristina KolarIvana SrbljanAlajž Farasin te gost iz Njemačke Johannes von Duisburg; koncertni majstor je Anton Kyrylov, a zborovoditelji Nicoletta Olivieri i Tomislav Fačini.

Izvedba počinje u 19:30 sati.

Komentari