Izvrsna izvedba Mahlerove Pete simfonija za kraj koncertne sezone

Izvrsna izvedba Mahlerove Pete simfonija za kraj koncertne sezone

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Orkestar riječke Opere, u suradnji s Panonskom filharmonijom, riječkoj je publici sinoć poklonio velebno glazbeno djelo koje nikada nije izvođeno u Rijeci - Mahlerovu Petu simfoniju pod dirigentskim vodstvom nenadmašnog maestra Villea Matvejeffa, čime su i završili ovosezonski simfonijski koncerti.

Brojčano velik i zvučno snažan i pun - tako je zvučao veliki orkestar na pozornici na kojoj je svaki od pet stavaka u akustičnoj školjci bio obojan drugom bojom. Mahlerova glazba nam priča, ona nas nosi poput bujice, oslikava trenutke raskošno obojanom orkestracijom.

Prvi stavak u kojem osjećamo jauk, bol i smrt kroz solo trube koja se predstavlja poput naratora. Drugi stavak nas budi i tjera na borbu protiv tame i tuge koja se sporadično pojavljuje, treći stavak poziva na lepršavi ritmični ples i veselje, dok se u četvrtom sve smiruje u gotovo ambijentalnoj glazbi gudača i harfe. Posljednji, peti stavak spaja sve prethodne emocije u bujni, strastveni finale koji nakon čistog završetka traži još.

Korpus limenih puhača iskazao se u zahtjevnoj izvedbi, kao i izvrsni udaraljkaši, a gudači su uigrano i skladno nosili glazbenu priču, prateći ritmično i u izvrsno izrađenoj dinamici čisto vođenje maestra Matvejeffa. Njegove ruke, na trenutke poput leptira, u temperamentnim i žestokim tempima pretvarale su se u bodeže kojima je jasno davao uputstva razigranim glazbenicima koji su uživali u izvedbi.

Pljesak je trajao toliko da je publika dobila dodatak - još jednom, finale posljednjeg stavka. Zaključak se nameće sam: riječki orkestar i riječka publika vole osebujnog i nadarenog maestra Villea Matvejeffa! Poslušajte reakcije publike:

Izvrsno! Tu se vidi koliko je dirigent važan, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari