Izvrstan simfonijski koncert koji odjekuje dugo nakon svoga završetka

Izvrstan simfonijski koncert koji odjekuje dugo nakon svoga završetka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Prvi simfonijski koncert ove godine u HNK Ivana pl. Zajca "Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak" sinoć je po prvi puta u riječkoj publici predstavio dvojicu glazbenika, gitarista Petrita Cekua i južnokorejskoga dirigenta TaeJunga Leeja, a čak dva od tri izvedena djela imala su riječku premijeru.

Romantičarsko-nostalgičan, eteričan i melodiozan bio je prvi dio sinoćnjega koncerta. Započeo je Coplandovom suitom za orkestar "Appalachian Spring" koja je zvučala toplo, opuštajuće, senzibilno i atmosferično, a onda je publiku osvojio nadahnuti, osjećajni gitaristički mag Petrit Ceku Koncertom za gitaru i orkestar br. 1 u D-duru Marija Castelnuovo-Tedesca.

Njegovi dugi vitki prsti milovali su žice i iz utrobe gitare izvlačili čudesnu zvukovnu ljepotu dubina, boja, vrtoglave rasplesane radosti i sjetne tuge, uz orkestar koji je bio pažljivi partner gitarističkim žicama emotivnog umjetnika. Pljeskom je publika dobila i solistički dodatak, Tarregin "Capriccio arabo".

Drugi dio koncerta bio je u snažnijim tonovima, gdje je do izražaja došla vrlo lijepo izrađena dinamika Dvořakove Osme simfonije u G-duru, pod širokim, energičnim i oštrim pokretima preciznoga dirigenta TaeJunga Leeja, koji svoj doživljaj glazbe pokazuje snažnim, čvrstim dirigiranjem kroz pedantno iščitanu partituru, pa je sveukupna glazbena priča ostala odjekivati i nakon završetka. Poslušajte dojmove publike i osvrt Glorije Fabijanić Jelović:

Dojmovi publike, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Petrit, Lee i Orkestar Opere, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari