James Bridle ponovo u Rijeci: nova promišljanja o novim tehnologijama

James Bridle ponovo u Rijeci: nova promišljanja o novim tehnologijama

James Bridle na predavanju u sklopu festivala Moje, tvoje, naše (Foto: Drugo more)

Sada već stalni riječki gost, nagrađivani umjetnik i publicist James Bridle - čija najnovija knjiga "New Dark Age" o tehnologiji, znanju i kraju budućnosti osvaja tehnopesimistična srca čitatelja diljem svijeta - ponovno stiže u Rijeku.

Nakon što je u ožujku bio kustos programa festivala "Moje, tvoje, naše" i prateće izložbe "Transnacionalizmi" u Malom salonu, James Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom "My delight on a shining night", koja se u Galeriji Filodrammatica otvara u četvrtak 6. prosinca u 20 sati.

James Bridle je publicist i umjetnik koji istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijeta i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima, a u posljednjih je nekoliko godina čest gost i u Rijeci. Njegov pojam "nove estetike" kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore. Gostovanje Jamesa Bridlea u našem programu poslušajte ovdje.

Naslov izložbe zapravo je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme "The Lincolnshire Poacher" ("Lovokradica iz Lincolnshirea"), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radiopostaja u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko od Akrotirija na Cipru od sredine 70-ih do 2008. godine, a za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

Tamo se nalazi jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Međutim, Akrotiri je također i stanište ružičastog plamenca, ptice koja se prilikom godišnjih migracija kreće diljem Mediterana... Što spaja špijunsku stanicu i stanište ptica, osim zajedničke lokacije?

Tijekom Drugoga svjetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premještaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali "anđelima". Kasnije su ornitolozi, koji su u svome radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svijetu, uspjeli dokazati kako su te sjene zapravo - jata ptica.

Izložba "My delight on a shining light" bavi se odnosima između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, te ekologije i "prirodnog svijeta" s druge strane. Bridle, koji se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, a onda te nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta, ovom izložbom povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, videoradova i printova.

Izložbu koju je postavila Udruga Drugo more posjetite do 21. prosinca, radnim danima od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Komentari