Javna rasprava o legalizaciji: konoplja ne liječi, ali ublažava simptome

Javna rasprava o legalizaciji: konoplja ne liječi, ali ublažava simptome

Javna rasprava o legalizaciji konoplje u medicinske svrhe traje do 23. rujna (Foto: Pixsell)

Počela je javna rasprava o pravilniku kojim se regulira propisivanje i izdavanje pripravaka od indijske konoplje za liječenje i ublažavanje tegoba oboljelima od multiple skleroze, raka, epilepsije i side.

Predlaže se propisivanje i izdavanje medicinske marihuane na jednokratni recept. Izdavali bi ga obiteljski liječnici, po preporuci specijalista neurologije, infektologije i onkologije, u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana.

"Ne postoji nijedna dovoljno velika i egzaktna studija koja bi govorila u prilog tome da ulje kanabisa liječi ili potpomaže liječenje zloćudnih bolesti", komentira onkologinja riječkoga KBC-a Renata Dobrila Dentinjana i dodaje kako je dokazano da ulje kanabisa pojačava apetit, smanjuje mučnine i dovodi do općeg poboljšanja stanja pacijenata.

S time se slažu i članovi Stručnog povjerenstva koji su radili na Pravilniku, no budući da neki pripravci smanjuju simptome, preporučuje se njihovo korištenje. To najbolje dokazuje primjer Huanita Luksetića koji boluje od multiple skleroze, četiri godine se sam liječi i proizvodi ulje kanabisa: 

"Kad mi je postavljena dijagnoza, dali su mi kortikosteroide. Na žalost, to mi nije pomoglo. 2011. godine napravio sam ekstrakt iz indijske konoplje, i nakon toga, težinu u nogama i spazam kao da je netko gumicom izbrisao. Ne samo da sam se mogao normalno dići iz postelje, obrijati se itd., nego sam mogao i trčati", svjedoči Luksetić.

Savjetovanje o legalizaciji medicinske marihuane trajat će do 23. rujna, kako bi lijekovi što prije bili na policama ljekarni, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga, a Huanito Luksetić poručuje: "Kanabis regenerira mozak i stanice u tijelu. To je najistraživanija biljka u povijesti, a preko 13 tisuća studija govore da je to hrana i lijek." Javlja Biserka Belić:

Komentari