Je li budućnost goranskog turizma u osnivanju krovne turističke zajednice?

Je li budućnost goranskog turizma u osnivanju krovne turističke zajednice?

Organizacija turizma u Gorskom kotaru na prekretnici - sačuvati gradske i općinske, ili ustrojiti zajedničku i krovnu turističku zajednicu? (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

S tvrdnjom da je Gorski kotar jedinstvena destinacija, slažu se na tom području svi predstavnici turizma, no u tom dijelu Hrvatske, uz neformalnu koordinaciju aktivnosti, trenutačno funkcionira devet gradskih i općinskih turističkih zajednica.

Zakonske izmjene, koje reguliraju to pitanje, Gorane su suočile s dvojbom, hoće li od početka iduće godine zadržati postojeće stanje ili potaknuti osnivanje zajedničke turističke zajednice Gorskog kotara? Razmišljanje da bi, uz postojeće gradske i općinske, trebalo ustrojiti i krovnu turističku zajednicu, u Gorskom kotaru je dosad priječila bojazan, kako bi to moglo dodatno opteretiti skromne lokalne proračune.

"Osigurali smo dva zasebna fonda kojima će imati pristup oni koji odaberu model funkcioniranja kroz zajedničke turističke zajednice. Ujedno smo povećali i financijske kapacitete fonda, namijenjenog turistički nerazvijenim područjima, ocijenivši da Hrvatsku nije moguće razviti kao cjelogodišnju destinaciju, ako ne razvijamo njezin kontinentalni dio i ruralna područja", razloge za promjenu takvog stava ponudio je državni tajnik u ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Ustroj krovne turističke zajednice Gorskog kotara ne bi ukinuo postojeća radna mjesta u turističkim uredima gradova i općina , ističe državni tajnik Glavina. "Ustrojem jedne turističke zajednice za područje Gorskog kotara, svi i dalje mogu zadržati svoje turističko-informativne centre, a kroz njih je moguće obavljati i niz dosadašnjih poslova. Međutim, ono što je cilj pri stvaranju brenda Gorski kotar da to područje doživljavamo kao cjelinu i ne guramo pojedinačno bilo koji grad ili općinu", pojasnio je Glavina.

Državni tajnik Tonči Glavina smatra da Gorane ne treba brinuti niti zakonska odredba, prema kojoj bi turističke zajednice iz vlastitih prihoda morale namiriti 40 posto novca za plaće zaposlenih. "Nije cilj gasiti postojeće turističke zajednice, već promjena postojećeg i promoviranje projektnog načina rada. Moraju se pisati projekti, a sa svakim novim projektom prihodi rastu i spomenuto ograničenje od 40 posto postaje puno manji problem", rekao je tajnik Glavina.

Uz sve sugestije s državne razine, sve dvojbe oko eventualnog ustroja zajedničke turističke zajednice gradovi i općine Gorskog kotara morat će razriješiti samostalno. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Ustroj goranskog turizma, pripremio Nenad Lučić

Komentari