Jednim klikom do prave informacije

Jednim klikom do prave informacije

Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka

Katalog svih knjiga i časopisa koje posjeduje Sveučilišna knjižnici u Rijeci nalazi se na internetu i dostupan je studentima, nastavnicima, zaposlenicima Sveučilišta i članovima te knjižnice. Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj omogućilo jedinstveno pretraživanje s jednog mjesta svih vrsta informacija i znanstvenih izvora dostupnih na Sveučilištu u okviru servisa EDS.

Internetska tražilica nudi jednostavno pretraživanje upisom pojma na hrvatskom ili engleskom jeziku u objedinjenom i integriranom sustavu. Discovery service SUR-a omogućuje istovremeno pretraživanje skupnog kataloga Sveučilišta i svih lokalnih kataloga s njim povezanih, baza podataka na koje je Sveučilište pretplaćeno, portala znanstvenih časopisa HRČAK i drugih odabranih znanstvenih izvora u slobodnom pristupu na internetu. Korištenje EDS-a omogućeno je sa računala na sastavnicama uz korištenje lozinke, a s računala u Sveučilišnoj knjižnici sustavu mogu pristupiti svi njeni članovi.

Akademske zajednica ima veliku korist od projekta, ali će i građani moći doći do željenih podataka, veli ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović: Knjižnice su javna djelatnost, Sveučilišna knjižnica je javna ustanova, a mi se nadamo da će i svi građani koristiti resurse koje knjižnica ima.

U projekt je do sada uložena 331 tisuća. Međutim, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar nije mogao reći kako će se dalje financirati. Ipak, obećao je: ministarstvo će i dalje nastavljati podržavati sve takve inicijative u skladu s raspoloživim novcima iz proračuna.

Nakon Discovery servisa za pretraživanje slijedi tzv. sveučilišni repozitorij, odnosno baza svih podataka o radu i člancima znanstvenih istraživača riječkog Sveučilišta. Javlja Jelena Butković:

Komentari