"Jesenja sonata" najavljena razgovorom o majkama i kćerima

"Jesenja sonata" najavljena razgovorom o majkama i kćerima

Mira Furlan priprema ulogu Charlotte u predstavi "Jesenja sonata" koja govori o majkama i kćerima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Razgovor s glumicom Mirom Furlan pod nazivom "O majkama i kćerima" održan je ovoga tjedna na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u povodu skore premijere "Jesenje sonate" na daskama riječkog kazališta. Uz raspravu o uobičajenim zabludama o ulozi roditelja bilo je i suza.

Film Ingmara Bergmana "Jesenja sonata" originalno je prikazan 1978. godine, a riječka premijera obiteljske drame u kojoj prvakinja Hrvatske drame riječkog kazališta Mira Furlan tumači ulogu koju je u slavnom filmu imala Ingrid Bergman, bit će održana na daskama HNK Ivana pl. Zajca 12. siječnja 2017. godine.

Centri za ženske studije i napredne studije jugoistočne Europe i HNK Ivana pl. Zajca bili su domaćini razgovoru čiji je povod skora premijera "Jesenje sonate" na daskama riječkog kazališta. Autor djela je poznati švedski redatelj i scenarist Ingmar Bergman čiji komad otvara brojne problematične momente u odnosima majki i kćeri te roditelja i djece općenito.

U raspravi o uobičajenim zabludama o ulozi roditelja i odnosu s vlastitom majkom govorila je Mira Furlan koja u predstavi tumači ulogu pijanistice Charlotte. Ona se nakon nekoliko godina odsutnosti vraća u svoju obiteljsku kuću u kojoj je čekaju njezine kćeri Eva i Helena koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. 

Na kraju ovotjednog razgovora o majkama i kćerima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u kojem su sudjelovale i Olga DimitrijevićSanja Milutinović Bojanić i Brigita Miloš, Mira Furlan pročitala je pismo svoje majke koju je izgubila u ranim dvadesetim godinama, pa su je - razumljivo - pri tom nekoliko puta savladale emocije. Bilo je i suza, ali i potpore publike koju je Mira Furlan dirnula svojim dubokim doživljajem majčinog pisma i izraza ljubavi kojom ono obiluje. Poslušajte dio atmosfere:

Komentari