Jesenski "Ri gastro": jeste li za lignje i smokve?

Jesenski "Ri gastro": jeste li za lignje i smokve?

Lignje i smokve - zvijezde rujanskoga "Ri gastra" (Foto: Grad Rijeka)

Od 22. do 29. rujna u Rijeci se održava Tjedan liganja i smokava - gotovo nezamisliva kombinacija koja postaje prava poslastica u rukama vještih kuhara i slastičara! Sve to priprema se u sklopu manifestacije "Ri gastro", u koju se uključilo dvadesetak ugostiteljskih objekata u Rijeci i okolici.

Nudit će se zanimljiva jela kao što su lignje na padelu i slastice spravljene od skute i smokava, a u "Cukerinu" će se održati radionice izrade slastica za najmlađe.  

"Ri gastro" se održava nekoliko puta godišnje, a gastronomska ponuda uvijek je u skladu sa sezonom. Na taj se način odlično uklapa u projekt "Hrvatska 365", kojim turističke zajednice nastoje održati sezonu tijekom cijele godine. Da su takve manifestacije privlačne ne samo domaćima nego i gostima, govori i podatak da je u Rijeci u prvih osam mjeseci ostvareno 26 posto više noćenja nego lani, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavljujući "Ri gastro". 

U petak 25. rujna "Ri gastro" pridružit će se 130. obljetnici HNK Ivana pl. Zajca, pa će se ispred kazališta održati "Gastro cooking show". Kuhat će chefovi zajedno s glumcima HNK Zajca, i to u humanitarne svrhe - sav prihod od prodaje jela, a prodavat će se za kupone po cijeni od 10 kuna, namijenjen je Socijalnoj samoposluzi. 

A da se, osim "na padelu", od liganja može napraviti još mnogo drugih jela, te od smokava ukusan kolač sa skutom, potvrdila je organizatorica "Ri Gastra" Tatjana Babić-Tomić. Spomenula je, primjerice, salatu od liganja i slanutka, zatim brudet od liganja s bobićima i palentom, pa mirišljavi crumble od smokava u umaku od prošeka… U slast!

Ovdje pogledajte jelovnike i cijene restorana koji sudjeluju u "Ri gastru", a (još) više informacija poslušajte u prilogu Jelene Butković:

Komentari