Jeste li dobili poruku od Valentina?

Jeste li dobili poruku od Valentina?

50 milijuna ruža proda se za Valentinovo (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Još u 15. stoljeću nastala je tradicija prema kojoj se spomendan Svetog Valentina obilježava kao blagdan zaljubljenih. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko bilijun čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Na riječkom Korzu Valentin gotovo da i nije ostavio trag.

Najpoznatija teorija o nastanku praznika potječe iz Rima, iz vremena dok je kršćanstvo bilo nova religija. Car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti jer se oženjeni vojnici neće srčano boriti u njegovim ratovima. Svećenik Valentin oglušio se na tu carevu odluku i potajno je vjenčavao sve koji su to željeli. Za kaznu glavu su mu odrubili 14. veljače 269. godine.

Možda običaj da se Valentin smatra svecem i zaštitnikom zaljubljenih dolazi i od dana njegova slavlja. Nekada, kada se životni ritam ravnao prema crkvenim blagdanima, vjenčanja nisu slavili u vrijeme velikih blagdana, na Božić i Uskrs, odnosno u razdoblju adventa i korizme, a 14. veljače pada taman između dva blagdanska razdoblja, u mjesecu u kojem su još stari Grci i Rimljani slavili brak i plodnost.

Sveti Valentin se počeo slaviti već u ranom srednjem vijeku, osobito u Engleskoj, a poslije u cijelome svijetu. U Hrvatskoj su ga posebno štovali vjernici u sjeverozapadnim krajevima. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i pažljivo izrađene čestitke na pragu svoje odabranice. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je navodno francuski vojvoda Charles Orleanski. Pisao je svojoj supruzi iz zatočeništva.

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan kada se kupuje najviše cvijeća: svake godine djevojke i žene širom svijeta dobiju oko 50 milijuna ruža. U talijanski grad Veronu svake godine stigne oko tisuću ljubavnih pisama za Romeovu Juliju, a u Americi čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi. Na nekoliko štandova na riječkom Korzu ruže se prodaju po 20 kuna, u humanitarne svrhe. Prodaja ide, ali slabo, a kako Riječani doživljavaju Valentinovo pitala je Blanka Uzelac:

Komentari