Jeste li noćas sudjelovali u "Europskoj noći bez nesreća"?

Jeste li noćas sudjelovali u "Europskoj noći bez nesreća"?

Foto: Petar Glebov / Pixsell

U noći na nedjelju 18. listopada u Hrvatskoj je četvrti put održana akcija "Europska noć bez nesreća". Akcija je ove godine provedena istodobno u 30 zemalja, s više od tisuću volontera, u Hrvatskoj u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

"Europska noć bez nesreće" je edukacijska kampanja za povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, koja je 1995. pokrenuta u Belgiji, a od 2003. je pod pokroviteljstvom EU komisije. Cilj je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji prema propisima, s naglaskom na pogubnost vožnje pod utjecajem alkohola.

Pokrovitelji akcije "Europska noć bez nesreća" bili su Europski forum mladih i organizacija Odgovorni mladi vozači, a suorganizatori Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačka pivovara u sklopu svoje akcije "Razmisli, kad piješ ne vozi", izvijestila je udruga Sigurnost u prometu.

Timovi volontera noćas su na ulazima u noćne barove zaustavljali skupine posjetitelja i nudili im dragovoljno sudjelovanje. Svaka je skupina mogla odrediti po jednog člana koji je pristao tu noć ne konzumirati alkohol i biti vozač skupine, neovisno je li auto njegov ili ne. Dobio je posebno obilježje, radi lakše prepoznatljivosti.

Vozači za koje je na kraju večeri, pri izlasku iz bara, alkotestom utvrđeno da nisu konzumirali alkohol, a takvih je bila većina, dobili su priznanje i prigodni poklon. Oni koji su ipak bili alkoholizirani, a bilo ih je svega nekoliko, savjetovani su da ne sjedaju za upravljač automobila.

Komentari