Jutarnji list: Nakon Čeha iduće ljeto vlakom na more stižu i Poljaci

Jutarnji list: Nakon Čeha iduće ljeto vlakom na more stižu i Poljaci

Dolazak prvoga ovogodišnjeg vlaka iz Praga u Rijeku 29. svibnja (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Nakon velikog uspjeha češkog operatera RegioJeta, koji sad već drugu sezonu zaredom češke turiste u Hrvatsku dovodi vlakom, Jutarnji list doznaje kako bi od sljedeće godine željeznicom na more mogli početi stizati i poljski turisti.

Da su pregovori s Poljacima već otvoreni, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić koji je ovaj tjedan sudjelovao na konferenciji o vlakovima u Krakovu s državnim tajnicima za promet i turizam Poljske, kao i predstavnicima HŽ - Putničkog prijevoza te Ministarstva turizma.

Zasad je, doznaje Jutarnji, dogovoreno da krajem kolovoza u Hrvatsku - najvjerojatnije u Rijeku ili Split - stiže promotivni turistički vlak iz poljske regije Krakov koja broji oko 10 milijuna stanovnika, i to uglavnom s poljskim novinarima i dužnosnicima čiji će zadatak biti promovirati uspostavu funkcionalne turističko-željezničke veze između dviju zemljalja.

"Nakon dolaska tog promotivnog vlaka, ideja je prionuti na posao te za sljedeću turističku godinu pripremiti uvjete kako bi poljski turisti u Hrvatsku mogli početi pristizati vlakom. Riječ je o iznimno značajnom tržištu koje pokazuje veliki interes za dolazak u Hrvatsku, a iako je donedavno postojala željeznička veza između Poljske i Hrvatske, ona od početka pandemije više nije funkiconalna, pa je naša ideja napraviti posve novu željezničku liniju", otkrio je Gospočić.

Neslužbene informacije govore da se razmišlja o liniji Varšava - Split, no nije isključeno ni da bi poljski turisti pristizali u Rijeku, ovisno o tome kako će teći pregovori te koje bi se željezničke rute pokazale najprikladnijima.

Hrvatska je željeznicom zasad povezana s četiri emitivna tržišta, no uspostava turističke linije s Poljskom predstavljala bi značajan iskorak jer je riječ o rastućem i iznimno potentnom emitivnom tržištu, piše Jutarnji list, a prenosi Hina.

Komentari