Kad je umro Janko Polić Kamov?

Kad je umro Janko Polić Kamov?

Kip Kamova, autora Zvonimira Kamenara, kakav je na mostu pred Kontom, bit će postavljen i ispred bolnice u Barceloni (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Neki su mediji objavili da je Kamov, hrvatski pisac rođen na Pećinama, zastupljen u antologijama svjetske avangarde, umro na jučerašnji dan 1910. godine – što je pogrešan podatak.

Na iskrivljavanje povijesne činjenice da je Janko Polić Kamov zapravo umro 8. kolovoza 1910. posebno je ogorčen hrvatski književni kritičar, publicist i urednik iz Rijeke Mladen Urem. U svojoj knjizi Janko Polić Kamov, Dora Maar i hrvatska avangarda, objavljenoj 2006. godine, Urem dokumentirano dokazuje da je pravi datum Kamovljeve smrti 8. kolovoza 1910.

Jedan od najvećih hrvatskih književnika i začetnik avangardne književnosti na ovim prostorima umro je kao nepoznati 24-godišnjak u bolnici Santa Cruz u Barceloni. Nakon njegove smrti, austrijski generalni konzulat iz Barcelone 19. kolovoza šalje obavijest obitelji na Sušaku. Član obitelji koji je obavijest primio   nije znao njemački jezik i pogrešno je zaključio da se nadnevak dopisa odnosi na datum smrti, tumači Mladen Urem.

Desetljećima se nakon toga pogrešan datum navodio kao dan Kamovljeve smrti, iako se još početkom 90-ih istraživanjima utvrdila pogreška. Dopis austro-ugarskog konuzlata u Barceloni, koji je 19. kolovoza 1910. upućen obitelji Polić, pronađen je 1999. godine u Državnom arhivu u Rijeci. U njemu stoji da je …prema dopisu ovdašnje bolnice Santa Cruz, dana 8. o. mj. u istoj preminuo ovdje pristigli trgovački pomoćnik Janko Polić iz Sušaka(…).

No unatoč višegodišnjim nastojanjima da se greška u navođenju datuma Kamovljeve smrti ispravi, to se još nije dogodilo. Javlja Damir Pijaca:

Komentari