Kad nas bolest ili nesreća onesposobe: tko ima pravo odlučivati - o meni?

Kad nas bolest ili nesreća onesposobe: tko ima pravo odlučivati - o meni?

Foto ilustracija: Igor Kralj / Pixsell

Prizor iz filma: obiteljska rasprava o posljednjim željama teško bolesnog člana. Znate li tko bi o vama odlučivao? Jeste li sigurni da vaši bližnji znaju što biste željeli? Države taj problem zakonski različito rješavaju, a mi predstavljamo švicarski primjer dobre prakse.

Medicinske odluke nisu problem. Liječnici znaju što trebaju učiniti da bi liječili određenu bolest ili stanje. Problem je etički: želi li pojedinac biti liječen, želi li biti održavan na životu i do kada, kako želi biti pokopan... Tko o tome može odlučivati osim mene samog, kada se to samo mene tiče?!

Najčešće uz ta pitanja razmišljamo o osobama treće životne dobi, vjerojatno već i s nekim oblikom demencije zbog kojeg nisu sposobni sami odlučivati o sličnim pitanjima. Međutim, prometne nesreće, padovi ili uznapredovale bolesti u bilo kojoj životnoj dobi mogu dovesti do situacije u kojoj pacijent ne može artikulirati svoje želje.

Švicarci odnedavno imaju novi zakon o zaštiti odraslih osoba i doskočili su nekim od pitanja na jednostavan i sustavan način. Gerontopsihijatrica Ivanka Radman u Švicarskoj živi već 26 godina. Dvadeset i dvije godine bila je šefica jedne od najvećih privatnih klinika u Zürichu, u kojoj je osnovala etički forum koji je odlučivao o ovakvim pitanjima.

Sada vodi Centar za psihijatriju i psihogerijatriju, a etika je jedna od njenih preokupacija. O novome švicarskom zakonu govorila je na 3. hrvatskom gerontološkom i gerijatrijskom kongresu održanom u Opatiji - poslušajte razgovor:

Švicarski primjer zaštite odraslih osoba, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari