Kako do više meda s otoka?

Kako do više meda s otoka?

Snimanje u pčelinjaku (Foto: Domagoj Dugić/HRT centar Rijeka)

Na cresko-lošinjskom otočju ovih danas se, prvi put na hrvatskim otocima, provodi projekt oplodnje matice pčela. Oplodnjom matica mnogo ranije se stvaraju jake i zdrave pčelinje zajednice koje će proizvoditi i do 70 posto veće prinose meda nego zajednice koje se razvijaju u prirodnom ciklusu. Obuhvaćeno je 120 proizvodnih pčelinjih zajednica na Cresu.

San je svih pčelara oplođenu maticu dobiti što ranije, jer za manje od mjesec dana će na otocima cvjetati kadulja, iznimno kvalitetna pčelinja paša. Do sada su oplođene matice na otoke stizale isključivo iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, a zahvaljujući ovom projektu pčelinja će zajednica na vrijeme prionuti velikome poslu prikupljanja nektara. 

Pčelar iz Cresa Ivo Saganić ističe da je riječ, praktično, o revoluciji u pčelarenju, jer ako sve prođe kako treba dobit će mlade, jake matice koje će razviti zajednicu na vrijeme. Zdrave pčelinje zajednice, pune mladih matica, prikupit će znatno veće količine meda, jer će dobro organizirane početi raditi mnogo ranije, tvrdi inicijator projekta Rudi Ivković

Nakon cresko-lošinjskog otočja ovaj će se projekt sigurno ubrzo primjenivati i na drugim jadranskim otocima. Time bi se znatno ojačalo pčelarstvo i povećala proizvodnja, posebice ekološkog meda, kojeg nedostaje na domaćem tržištu. Javlja Nikolina Majster: 

Komentari