Kako i zašto sudjelovati u prosvjedu Udruge Franak

Kako i zašto sudjelovati u prosvjedu Udruge Franak

Kredit smutnje (Foto: Pixsell)

Subotnjem prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pridružiti će se i dužnici iz Primorja, Gorskog kotara i Istre. Za sada je popunjeno sedam autobusa, a članovi Udruge mogu se prijaviti još do sutra.

Podržavamo subotnji prosvjed udruge Franak, ali oko zahtjeva za hitnu smjenu guvernera HNB-a Borisa Vujčića stranka još nema stav. Rekli su to danas u riječkom HSLS-u predloživši reprogram kredita u kune, smanjenje kamatne stope i zakonsku zabranu ovrhe osnovne nekretnine. Devizna klauzula je trebala biti samo osigurač protiv devalvacije, a ne i instrument ekstra profita što se kod kredita u švicarcima dogodilo. Iz HSLS-a su i upozorili da, prema informacijama koje im dolaze iz banaka, rješenje koje dogovara Vlada ide na teret svih poreznih obveznika, a banke, kroz porezne olakšice, zadržavaju svoj ekstraprofit.

Podsjećamo, Udruga Franak napustila je radnu skupinu za pronalaženje rješenja za dužnike po kreditima vezanim uz švicarski franak, najavili su masovne prosvjede za 25. travnja te traže ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića.

Udruga Franak za građane s kreditima u švicarskim francima traži sustavno, dugoročno rješenje koje bi uključivalo konverziju kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu te da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita.

Udruga traži i povrat svih preplaćenih sredstava, zabranu ovrha i deložacija za sve imatelje kredita u francima do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju tako da se može odrediti fiksna marža koja je vrijedila na početku otplatnog razdoblja.

Koliko prosvjednika iz Primorja, Gorskog kotara i Istre 25. travnja putuje za Zagreb, koji su najvažniji zahtjevi prosvjednika nakon što su već dobili nekoliko nepravomoćnih presuda u njihovu korist i što ako se nakon svega opet "rodi miš", Saši Vuksanu je rekao povjerenik udruge Franak za našu regiju Zdenko Sobol:

Komentari