Kako pomoći stradalima u potresu u Petrinji, Sisku, Glini?

Kako pomoći stradalima u potresu u Petrinji, Sisku, Glini?

Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Medicinske maske, rukavice, alkoholni dezinficijensi za ruke, produžni kablovi, grijalice, jednokratni pribor za jelo, sapuni, maramice, toaletni papir, paste i četkice za zube... to je samo dio potrepština s popisa svega što treba stradalima u potresu.

Ravnateljstvo Civilne zaštite primilo je velik broj upita oko prikupljanja i dostavljanja pomoći građanima pogođenima razornim potresom na sisačko-moslavačkom području te je uputilo građane da humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština mogu dostaviti u prostorije Crvenog križa.

Na internetskoj stranici Crvenog križa OVDJE objavljeni su popisi namirnica i potrepština koje bi stradalima dobro došle.

Ponude za opremommehanizacijom i slično zainteresirani donatori mogu dostaviti na mail adresu potres.petrinja@mup.hr. Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pozvali su sve tvrtke koje imaju mehanizaciju da se stave na raspolaganje i pomognu stradalima u potresu.

Trenutno je najpotrebnija pomoć oko raščišćavanja ruševina, a tu mogu pomoći svi koji imaju kamione, utovarivače i druge strojeve, ističu iz HGK. Tvrtke koje su voljne svoje resurse staviti na raspolaganje, mogu se javiti Odjelu graditeljstva HGK (tel: 01 460 6707, 01 460 6747) ili Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (tel: 01/3782 143, 01/3782 445).

Ravnateljstvo civilne zaštite poručilo je u utorak građanima da se suzdrže od pojedinačnih dolazaka u potresom pogođenu Petrinju jer gužve koje nastaju otežavaju rad žurnih službi. "Cijenimo svaku pomoć građana diljem Hrvatske, ali suzdržite se od pojedinačnih dolazaka u Petrinju gužve koje nastaju otežavaju rad žurnih službi!", apel je žurnih službi koju su objavili Ravnateljstvo civilne zaštite i Vlada.

Crveni križ na svojoj internetskoj stranici poziva zaintresirane da se prijave u bazu volontera, što je važno zbog sigurnosti svih volontera i organiziranog djelovanja na terenu. 

Svi koji žele pomoći novčanom donacijom mogu to učiniti uplatom na račun u Privrednoj banci Zagreb; IBAN: HR6923400091511555516; Poziv na broj: 770, a sve pravne osobe mogu se javiti na e-mail adresu donacije@hck.hr.

UNICEF je pokrenuo nabavu hitnih potrepština i opreme te u suradnji s institucijama procjenjuje dugoročne potrebe. Žele osigurati higijenske potrepštine i zaštitnu opremu, psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje, podršku vrtićima i školama, podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama. Donirati se može na web stranici UNICEF-a Hrvatska OVDJE i na UNICEF-ov broj računa: HR1723600001501092524, poziv na broj 2068-98.

Crveni križ u Rijeci pomoć prikuplja u njihovom skladištu na adresi Školjić 10c u srijedu od 9 do 18 sati i u četvrtak od 9 do 13 sati. Stožer CZ PGŽ organizirao je prikupljanje pomoći u garaži Filozofskog fakulteta u Rijeci, na Kampusu na Trsatu, Sveučilišna avenija 4.

Klub mladih humanitarnu pomoć prikuplja od 10 do 19 sati u prostorijama DSR Primorja, Željeznički prolaz 2D, odmah ispod Kluba mladih. Pokrenute su Facebook grupe: Rijeka pomaže Petrinji i Rijeka za pomoć uzrokovanu potresom

Akciju prikupljanja pomoći "Opatija za Petrinju i okolicu" provode Grad Opatija, JVP Opatija, GDCK Opatija i Stožer CZ Grada Opatije, a pridružili su se i JLS Lovran, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Prve donacije krenule su u srijedu u podne, a u pošiljci u i madraci, donacija iz susjedne Slovenije. GDCK Opatija dežurat će svaki dan:  od 7 do 15 sati.

Za sva pitanja oko pružanja pomoći, stavljanja na raspolaganje prijevoznih sredstava, strojeva, građevinskog materijala i slično, obratite se na adresu stozer@crikvenica.hr ili na broj telefona 455-461, a svi koji žele pružiti smještaj za obitelji s potresom pogođenih područja molimo da se jave na e-mail smjestaj@crikvenica.hr s naznakom imena i prezimena, adrese, broja telefona i podatkom o vrsti smještaja i broju osoba koje žele primiti.

Svi oni koji su u Općini Malinska - Dubašnica u mogućnosti ponuditi smještaj osobama koje su ostale bez svojih domova, mogu to učiniti u koordinaciji s Crvenim križem. Javite se na broj 091 221 0011.

DVD i Općina Malinska-Dubašnica pakete prikupljaju u velikoj vijećnici općine svakim radnim danom od 8 do 18 sati uz prethodnu najavu telefonom radi poštivanja epidemioloških mjera, a najaviti se možete na 091 221 0011 ili 091 221 0007. DVD i Općina Dobrinj organizirali su prikupljanje paketa pomoći u vatrogasnom domu sv. Vid od 14 do 20 sati svakoga radnoga dana. Zbog poštivanja mjera treba se najaviti telefonom na 091 221 0033 ili 091 2210065.

Na području nadležnosti Gradskog društva Crvenog križa u Delnicama, koje osim Delnica obuhvaća i šest susjednih općina Gorskog kotara, na više će se lokacija prikupljati trajne namirnice i higijenske potrepštine. Prikupljanje humanitarne pomoći će se početkom tjedna odvijati između 9 i 12 sati u vatrogasnim te domovima kulture naselja Brod Moravice, Skrad, Lokve Fužine Vrata i Lič.

Nova pošiljka Crvenoga križa iz Rijeke na postradalo područje ide u četvrtaka koji su artikli trenutno potrebni i gdje ih možete dostaviti rekla nam je u utorak 5. siječnja ravnateljica Gradskog društva Rijeka Petra Šuljić, poslušajte:

Petra Šuljić: trebaju maske, ali i produžni kablovi, grijalice..., pripremio Dražen Zima

Komentari