Kako potaknuti srednjoškolce na aktivnosti u lokalnoj zajednici?

Kako potaknuti srednjoškolce na aktivnosti u lokalnoj zajednici?

Foto: Gloria Fabijanić Jelović

Projekt "Dan akcije" ove će se godine održati deseti put, u srijedu, 11. studenoga, pod nazivom „Akcija za 5!" u prostorijama Grada Rijeke, u kojemu aktivno sudjeluje 87 učenika iz 13 riječkih srednjih škola.

Projekt provodi Udruga Delta u suradnji s Gradom Rijekom i uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj projekta je razvijanje sposobnosti srednjoškolaca potrebnih za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, kao i informirati ih o radu gradske uprave i potaknuti na promišljanje na unaprijed zadanu temu. Ovogodišnja tema je "Razvoj vještina mladih", koji se uklapa u širi europski tematski koncept kojim će se baviti mladi Europe u 2016. godini.

Tijekom centralnog dana Akcije za 5! srednjoškolci će, podijeljeni u grupe i raspoređeni u prostorije u zgradi gradske uprave, uz pomoć koordinatora, studenata riječke pedagogije, razviti projektni prijedlog, iznijeti ga pred kolegama na simuliranoj sjednici gradskoga vijeća te među sobom odlučiti o najboljem projektnom prijedlogu, poštujući pravila dobre argumentacije i konstruktivni doprinos raspravi, vrednujući inovativnost projekta.

Pobjednički projekt dobit će i financijsku potporu Grada Rijeke u iznosu od 5 tisuća kuna, a Udruga Delta pružit će mu stručnu i tehničku pomoć. U proteklih 10 godina u ovom su projektu sudjelovala 742 učenika riječkih srednjih škola kojima je pomoć pružilo osamdesetak koordinatora. Poslušajte što o ovogodišnjoj Akciji za 5! kaže voditeljica projekta Maja Uršić Staraj:

Akcija za 5!, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari