Kako potaknuti učenike da se školuju za stolare?

Kako potaknuti učenike da se školuju za stolare?

Srednja škola u Delnicama (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Unatoč poslovnim teškoćama, industrijska prerada drva i dalje je bazična proizvodna grana Gorskog kotara. Zbog toga u njoj još uvijek postoji potreba za zapošljavanjem stolara, koji znaju koristiti i modernije strojeve.

Kako potaknuti učenike da se u većem broju obrazuju za spomenuto zanimanje, pitanje je na koje odgovor traži Srednja škola u Delnicama.  

Tijekom upisa za zanimanje stolar u Srednjoj školi Delnice već se desetak godina ponavlja ista, zabrinjavajuća priča. Upisni rezultati su porazni. Mi smo ove školske godine upisali samo tri učenika za zanimanje stolar, toliko ih imamo i u drugom razredu, a u trećem niti jednog. I inače, u posljednjih desetak godina rijetko nam se događalo da je u taj smjer upisano više od osmero srednjoškolacakaže ravnatelj Zvonimir Imgrund koji je odlučio zatražiti proračunsku potporu čelnika sedam goranskih gradova i općina koje gravitiraju Srednjoj školi Delnice, te im kao model rješenja predložio vraćanje interesa kroz stipendiranje učenika koji će upisati zanimanje stolar, s jednom izdašnom stipendijom od tisuću kuna mjesečno.   

Pritom treba mijenjati i tradicionalnu predodžbu o stolarskom zanimanju jer stolar nije više tradicionalno zanimanje, gdje ne trebaju znanja o informatici i programiranju, jer stolari danas rade za numerički upravljanim strojevima. 

I zato ravnatelj Srednje škole Delnice očekuje da će s vremenom pri ovoj obrazovnoj ustanovi  biti opremljena i radionica sa suvremenom tehnologijom, što bi dodatno potaknulo interes za stolarskim zanimanjem. 

Javlja Nenad Lučić:

 

Komentari