Riječki lutkari odmrzavaju zimu: večeras praizvedba "Zamrznute pjesme"

Riječki lutkari odmrzavaju zimu: večeras praizvedba "Zamrznute pjesme" Riječki lutkari odmrzavaju zimu: večeras praizvedba "Zamrznute pjesme"
Foto: GKL Rijeka Foto: GKL Rijeka
Foto: GKL Rijeka Foto: GKL Rijeka
Foto: GKL Rijeka Foto: GKL Rijeka
Foto: GKL Rijeka Foto: GKL Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Praizvedba lutkarske predstave "Zamrznute pjesme", redateljice i autorice teksta Tamare Kučinović, bit će izvedena večeras u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Nastala prema pričama ruskoga pisca Pisahova, predstava je izuzetno zahtjevna, ali su sudionici entuzijastično prionuli projektu.

Riječko Gradsko kazalište lutaka otvara proljetnu sezonu premijerom predstave "Zamrznute pjesme", redateljice i autorice teksta Tamare Kučinović. Nastala prema pričama ruskoga pisca Stjepana Grigorjeviča Pisahova, predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina, ali će u njoj, zbog poetičnosti i tretiranja odnosa roditelja i djece, uživati i odrasli.

Kučinović je ocijenila da je Pisahov začudan pisac čije su priče nesvakidašnje, ali istovremeno jednostavne i s razumljivim porukama. Ova predstava govori o ljubavi i vrijednosti ljudskih odnosa, što je važno u današnje vrijeme konzumerizma i brzog života, rekla je.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir ustvrdila je da je ovo vrlo topla i dirljiva priča koja govori o prevladavanju jezičnih i emotivnih prepreka ljubavlju i prijateljstvom. Predstava je lutkarska čarolija kakva se rijetko viđa, istaknula je. 

Ekipu ovoga zahtjevnog projekta, uz dramaturškog suradnika Nikšu Eldena i kreatoricu lutaka i scenografije Alenu Pavlović, skladatelje Ivanu Đula i Luku Vrbanića te oblikovatelja svjetla Denija Šesnića, čini glumački ansambl u sastavu Petra Šarac, Andrea Špindel, Damir Orlić i David Petrović.

U glavnoj ulozi dječaka Kostje, u riječkom lutkarskom kazalištu debitira gost iz Maribora Tilen Kožamelj. On je član ansambla od prošle jeseni, dolazi iz Maribora i školovao se u Pragu. Poslušajte kako Kožamelj i Kučinović govore o "Zamrznutim pjesmama":

Tamara Kučinović: "Dođite i slobodno osjećajte!", pripremio Albert Petrović

Tilen Kožamelj: Svi moramo osjećati taj lik, pripremio Albert Petrović

Komentari