Kako riješiti probleme Roma na delničkom području?

Kako riješiti probleme Roma na delničkom području? Kako riješiti probleme Roma na delničkom području?
Današnji sastanak u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Današnji sastanak u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Foto: Pixsell

Iako se većina građana romskog porijekla na području Delnica izjašnjava Hrvatima, njihovim se obrazovnim, socijalnim te drugim pitanjima posvećuje posebna pozornost.

O socijalnoj integraciji osoba romskog podrijetla u Delnicama su danas raspravljali predstavnici lokalnih goranskih vlasti te nadležnih institucija i udruga. 

Žarišni je problem naglašeni trend doseljavanja niza obitelji koje grade improvizirane stambene objekte na tuđem zemljištu, istaknuo je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. Policija i Grad nemaju ovlasti za uklanjanje tih objekata, pa će se, po svemu sudeći, rješenje morati tražiti u suradnji s inspekcijskim službama.    

Pri integraciji djece romskog podrijetla u obrazovni sustav, ranijih su godina otklonjene čak i teškoće koje su se javljale pri njihovom putovanju na nastavu, kaže ravnatelj osnovne škole u Delnicama Mladen Bolf.

Dosad je to dobro funkcioniralo jer je s djecom putovao osobni asistent, čime je izbjegnuta mogućnost da djeca rade nered u autobusu. "Ove godine nismo dobili osobnog asistenta i bojim se da bi to mogao biti problem", upozorio je Bolf uoči početka nove nastavne godine.

Sa siguronosnog aspekta, načelnik policijske postaje Delnice Marinko Puškarić kaže da među domicilnom populacijom romskog porijekla ima standardnih problema poput sitnih krađa i prijevara do nereguliranja osobnog statusa. Pomoć im mogu pružiti zajedničkim djelovanjem svih institucija, no i sami Romi moraju dati svoj doprinos, rečeno je na sastanku. Javlja Nenad Lučić:

Komentari