Kako se putovalo nekad: nostalgičnim vlakom iz Beča do Matulja

Kako se putovalo nekad: nostalgičnim vlakom iz Beča do Matulja Kako se putovalo nekad: nostalgičnim vlakom iz Beča do Matulja
Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka
Pripreme za doček (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Pripreme za doček (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)
Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka
Nostalgični vlak za putovanje u kraljevskom stilu (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Nostalgični vlak za putovanje u kraljevskom stilu (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)
Dobro došli, dragi gosti! (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Dobro došli, dragi gosti! (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)
Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka
Zavirili smo i u vagone (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Zavirili smo i u vagone (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)
Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka
Od Matulja do Opatije ipak u motoriziranim kočijama (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Od Matulja do Opatije ipak u motoriziranim kočijama (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Matuljski "štacijon" bio je mjesto dobrodošlice skupini Austrijanaca koji su tamo stigli posebnim - nostalgičnim vlakom. Takvim su vlakom i njihovi preci, prvi austrijski turisti, dolazili do Matulja da bi nakon toga krenuli prema Opatiji.

Suvremeni život povremeno dovede do čežnje za prošlim vremenima koja iz današnje perspektive izgledaju - ako ne ljepša, posve sigurno - romantičnija. Stoga i ne čudi sve veće zanimanje turista koji si žele dočarati duh prošlih vremena, pa se odlučuju i na putovanje nostalgičnim vlakom iz Beča. 150 Austrijanaca koji su jučer poslijepodne stigli do Matulja, putovali su u sličnoj atmosferi u kakvoj su nekad davno putovali njihovi preci. Dočekala ih je čašica okrijepe i glazba Puhačkog orkestra Lovran.

Kurt Eichinger je iz manjeg mjesta na Dunavu u blizini Beča. Prvi put je u Opatiji, za razliku od njegove supruge koja je već tamo bila - prije čak 25 godina. Kaže da je putovanje bilo dobro i udobno, malo drukčije nego u običnim vlakovima, ali su zadovoljni. Putem su dobro jeli, istaknuo je Eichinger, zadovoljan kako je sve to pripremljeno, a u Opatiji ostaju pet dana, do nedjelje. Ferdinand Stelig stigao je iz Beča i kaže da je putovanje trajalo ugodnih deset i po sati. U Matuljima je prvi put, a prvi put će vidjeti i Opatiju od koje očekuje lijepo vrijeme i lijepu kulturu.

U suradnji s austrijskim partnerima dolazak nostalgičnog vlaka organizirala jedna turistička agencija iz Novog Vinodolskog. Atmosferu na dočeku zabilježila je Lea Domijan Fišter, poslušajte:

Komentari