Kako urediti Delničko polje, primjerom ili kaznom?

Kako urediti Delničko polje, primjerom ili kaznom? Kako urediti Delničko polje, primjerom ili kaznom?
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Delničko polje (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Zbog velikog broja zapuštenih i nepokošenih poljoprivrednih parcela na Delničkom polju, smještenom uz državnu cestu prema Sloveniji, izgled površina pored frekventne prometnice narušava izgled Delnica. Gradska uprava uporno pokušava ublažiti problem, no kvalitetno rješenje onemogućava niz zapreka.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe da uređivanje zapuštenih površina na Delničkom polju angažmanom privatnog poduzetnika dosad nije dalo željene rezultate i zato su aplicirali na Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske županije za kupnju robusne i jake kosilice.

Time bi bio riješen samo dio problema, jer neki vlasnici zapuštenih parcela na Delničkom polju zemljište ne obrađuju, a gradu ne dopuštaju košnju, pa gradski vijećnik Mladen Mauhar podsjeća da Zakon kaže da je svatko dužan obraditi svoju poljoprivrednu površinu, a ako to ne čini treba podnijeti prijavu poljoprivrednom inspektoru. Vjeruje da će nakon prvih kazni biti malo onih koji to ne žele činiti. 

Međutim, zamjenica gradonačelnika Delnica Katarina Mihalčić, upozorava da su prijave protiv neodgovornih vlasnika često neprovedive zbog složenih imovinskih odnosa. Na jednoj parceli postoji i do dvadeset vlasnika: Uđemo li u spor za njivu od desetak metara kvadratnih s petnaestak stranaka, zamislite koliki je to trošak. Pitanje je hoćemo li za to ikada dobiti kompenzaciju? 

Unatoč svemu Grad Delnice je odlučio učiniti korak naprijed, vjerujući da će kupnjom vlastitog stroja za košnju i one nepovjerljive građane potaknuti na suradnju te riješiti pitanje uređenja Delničkog polja. Javlja Nenad Lučić: 

Komentari