Kako zadržati mlade na otocima? Mali Lošinj ima prijedlog!

Kako zadržati mlade na otocima? Mali Lošinj ima prijedlog!

Foto: Grad Mali Lošinj

Prema posljednjem popisu, s kvarnerskih je otoka u deset godina otišlo gotovo tisuću stanovnika. Najviše zabrinjava što odlaze mladi. Grad Mali Lošinj nastoji ih zadržati projektom ''3+''.

Otočne jedinice lokalne samouprave nastoje različitim programima poticati mlade obitelji da ostanu na otoku. Grad Mali Lošinj je, u suradnji s lošinjskim poduzetnicima, pokrenuo projekt namijenjen obiteljima s troje i više djece, bez obzira na imovinski cenzus. Loredana Toić ima troje djece, a gdje su mala djeca, uvijek treba nešto kupovati. No, sada će biti lakše jer s obiteljskom karticom ''3+'' ima popuste u nekoliko prodajnih objekata, od pet do deset posto, što ipak pomogne u kućnom budžetu. 

Na inicijativu Grada Malog Lošinja, projekt zajedničke skrbi za višečlane obitelji do sada je poduprlo sedam poduzetnika. No, u upravi ne sumnjaju da će ih uskoro biti više. Zlata Disanti o uključivanju nije dvojila ni trenutka, tvrdi i podsjeća da su troškovi u višečlanim obiteljima veći, bilo da je riječ o svakodnevnim potrepštinima ili kupnji za školu. 

Na Lošinju, procjenjuje se, ima pedesetak obitelji s troje i više djece. Kartice je do sada uzelo njih 20. No, poziv za ostale ostaje otvoren. Ovo je tek prvi korak, ističu u Gradu Malom Lošinju, da se posveti dodatna i posebna pozornost obiteljima koje imaju više djece. Pozivaju sve stavnike otoka Lošinja da iniciraju nove projekte koji će olakšati život višečlanim obiteljima. Poslušajte što je u Malom Lošinju zabilježila Vesna Korić:

Komentari