Kakva sezona očekuje tartufare?

Kakva sezona očekuje tartufare?

Primjerci iz prošlogodišnje berbe (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Kad završi berba u vinogradima počinje sezona berbe tartufa. Istarski tartufari očekuju dobru sezonu, makar, doznali smo od kralja tartufa Giancarla Zigantea, početak nije sjajan.

Tartufa ima, govori kralj tartufa, ali nije kakav bi trebao biti jer je kiša poremetila njihovu kvalitetu. Nađe se kvalitetniji, ali je to mala količina, objašnjava Giancarlo Zigante, vlasnik Guinnessovog svjetskog rekorda. U Motovunskoj šumi pronašao je bijeli tartuf težine 1 310 grama.

Tartufe se može pronaći tamo gdje je tlo vlažno, a pronalaze ih posebno istrenirani psi. Gurmanskom poslasticom smatrali su ih već Rimljani koji su vjerovali da oni rastu jer je Jupiter munjom pogodio hrast, a obzirom da je veseli i radoznali Jupiter bio poznat po seksualnim aktivnostima, od tada je ostalo vjerovanje da je ta gljiva afrodizijak.

Giancarlo Zigante poziva svih na dane tartufa u Livade, a Josipu Krmpotiću priznao je želju da se istarski tartuf demokratizira, da bude dostupan i da ga cijenimo, jer samo tako će ga cijeniti i u svijetu. Poslušajte razgovor:

Komentari