Kamo s istrošenim štednim žaruljama?

Kamo s istrošenim štednim žaruljama?

Štedne žarulje ne odlažu se u komunalni otpad, već u reciklažna dvorišta (Foto: PIXSELL)

Odbačene štedne žarulje i fluorescentne cijevi sadrže živu i još neke elemente, zbog čega spadaju u opasan otpad koji se ne smije bacati u kante za komunalni otpad. Štedne žarulje troše manje električne energije i duže traju, ali ako se razbiju, mogu biti opasne po zdravlje ljudi i okoliš. Kako postupamo s istrošenim štednim žaruljama?

Postoje prijepori o utjecaju potencijalno kancerogenih kemikalija na zdravlje ljudi, a minimalne količine otrovne žive nisu opasne dok su unutar žarulje. Oni hrabriji smatraju da se ništa neće dogoditi ni ako vam se žarulja razbije. Vjerojatno i neće. Veći dio opasnih tvari, poput žive, fenola, naftalena i stirena, trebao bi se zadržati na krhotinama.

Kako oprez nikad nije na odmet, Međunarodna agencija za zdravstvenu zaštitu ipak preporuča mjere za slučaj kad se štedna žarulja razbije: Ne dirati rukama prah, udaljiti djecu i prozračiti prostor, krhotine pokupiti vlažnom krpom i staviti u plastičnu vrećicu, kao i ostatke stakla koje treba pokupiti selotejpom, a ne usisavačem. Sve zajedno staviti u drugu vrećicu te odnijeti u najbliže reciklažno dvorište ili tvrtku ovlaštenu za prikupljanje opasnog otpada.

Istrošene žarulje ne smijemo bacati u obično smeće, nego ih treba skupljati u kutije te odložiti u najbliže reciklažno dvorište. Ako neodgovorno odbacujemo istrošene štedne žarulje, odgovorni smo za odlaganje žive u tlo, gdje često prelazi u još otrovnije spojeve i neuništva je u kružnom toku prirode.

Pravilnik o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima propisuje da je prodavatelj prilikom isporuke proizvoda dužan krajnjem korisniku osigurati preuzimanje otpadnog proizvoda po sistemu jedan za jedan. Kod kupovine nove, prodavatelj je dužan preuzeti istrošenu štednu žarulju po sistemu jedan za jedan.

Naši se trgovci na to uglavnom oglušuju, a tek rijetki imaju kutije u koje možete ubaciti istrošene žarulje.

Kako postupamo s istrošenim štednim žaruljama, istražili su Lea Domijan Fišter i Borna Šmer:

Komentari