Kandidati traže osiguravanje uvjeta za izbore s obzirom na stroge mjere

Kandidati traže osiguravanje uvjeta za izbore s obzirom na stroge mjere

Izbori ilustracija (Foto: Pixsell)

Sedmero kandidata za gradonačelnika Rijeke i jedan za primorsko-goranskog župana u zajedničkoj izjavi zatražilo je u srijedu osiguravanje uvjeta za pravedno prikupljanje potpisa i provedbe izbora u razdoblju zatvaranja u Primorsko-goranskoj županiji.

Primorsko-goranska županija uvela je strože mjere s ciljem smanjivanja mobilnosti stanovništva i smanjivanja osobnih kontakata, kako bi se spriječilo ubrzano širenje koronavirusa, stoji u izjavi.

"Ovo sve se događa u trenutku kada bi se trebali raspisati lokalni izbori, a kandidature za gradonačelnicu ili gradonačelnika, kao i kandidature nezavisnih nestranačkih lista moraju se potvrditi potpisima birača", navodi se u nastavku.

Kandidati se obraćaju Vladi RH, saborskim zastupnicima i javnosti tražeći osiguravanje odgovarajućih uvjeta ili omogućavanjem prikupljanja potpisa elektroničkim putem, produljenjem roka za prikupljanje potpisa, omogućavanjem svima pod mjerom samoizolacije prava na glasanje, ili nekim drugim načinom koji bi bio proceduralno legitiman, a ne bi ugrožavao živote i zdravlje ljudi.

U zajedničkoj izjavi ističu da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao upute za skupljanje potpisa na štandovima, ocjenjujući da su neke jako teško provedive, poput preporuke da osobe koje potpisuju kandidaturu moraju biti dva metra udaljene od osobe koja potpise prikuplja.

"Mnoge zemlje s nižom incidencijom su odgodile izbore. Ako Vlada ipak odluči provesti izbore u ovim uvjetima, smatramo da je nužno da se način provođenja izbora prilagodi uvjetima", ističu. Kandidati smatraju da zatvaranje jedne županije te radikalno ograničavanje kretanja i kontakata nije situacija u kojoj se izbori i prikupljanje potpisa mogu smatrati regularnim. Dodaju i da su dvojica kandidata za gradonačelnika oboljela od covida-19, a jedna od njih je i u bolnici zbog težeg oblika bolesti.

Kandidati oboljeli od covida-19 su Josip Ostrogović (HDZ) i Vladimir Mezak, koji se nalazi na bolničkom liječenju.
Potpisnici su kandidatkinja za gradonačelnicu Radničke fronte Katarina Peović i kandidati za gradonačelnika Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura), Vedran Vivoda (Akcija mladih i Unija Kvarnera), Nebojša Zelič (Možemo!), Nikola Ivaniš (PGS), nezavisni kandidati za gradonačelnika Vladimir Mezak i Davor Štimac te kandidat Unije Kvarnera i Akcije mladih za župana Marko Boras Mandić.

Komentari