Kazališni sabor: o ženama u umjetnosti, o jeziku i ženskom rodu

Kazališni sabor: o ženama u umjetnosti, o jeziku i ženskom rodu

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Prigodno uz Dan žena o ženskim likovima u predstavama, zastupljenosti žena u umjetničkom životu te o jeziku i ženskom rodu, razgovarat će se u riječkom HNK-a "Ivana pl. Zajca" na Kazališnom saboru što počinje u 19 sati.

Prigodno, na Dan žena, bit će pokrenuta inicijativa promjene naziva radnih mjesta u kazališnim dokumentima. Do sada su pisana u muškom, a vrlo rijetko u ženskom rodu, budući da je ustaljeno da je muški gramatički rod norma pod kojom se podrazumijeva i muška i ženska osoba.

Intendant Marin Blažević vjeruje da bi večerašnja tema Kazališnog sabora: "...trebala biti tema svakoga dana u godini, a ne samo današnjeg. Pokrećemo inicijativu koja proizlazi iz pitanja zbog čega se nazivi određenih radnih mjesta u pravilu uvijek nalaze u muškom rodu i možemo li naše službene dokumente izmijeniti tako da se nazivi radnih mjesta pojave i u ženskom rodu, a ne kao do sada, diskriminatorski, tako da su samo neka radna mjesta napisana u ženskom rodu."

Utvrdili su, tijekom posljednje sistematizacije u klazalištu, naglašava Blažević, da su u ženskom rodu jedino radna mjesta tajnice, pralje i čistačice.

Komentari